Közélet

New York belefulladhat a saját szemetébe

Most kétszer annyi a szemét az amerikai nagyváros utcáin, mint a koronavírus-járvány előtt. A város vezetése tízezer munkást szerződtetne, hogy megtisztítsák a Nagy Almát, mielőtt visszatérnek a turisták.

Bill de Blasio demokrata városvezető tavaly jelentős mértékben – évi több mint 100 millió dollárral – megkurtította a New York-i büdzsé köztisztasági feladatokra fordítható keretét. A polgármester most visszakozott, és meghirdette egy a nagyváros kitakarításáért felelős testület felállítását. A tervek szerint mintegy tízezer embert vonnának be a New York-i házak falait tarkító graffitik, és az utcákon tornyosuló szemétkupacok eltüntetésébe, valamint a város közparkjainak rendbe tételébe – írja a Bloomberg.

Fotó: Kevin Hagen / AFP

A feladat nemcsak azért sürgető, mert de Blasio polgármesternek mindössze néhány hónapja maradt a székében – júniusban lejár a mandátuma, és harmadszor már nem indulhat újra a tisztségért. Azért is elengedhetetlen, hogy rendet tegyenek a városban, mert különben a múlt héten meghirdetett turisztikai reklám-kampányra elkülönített 30 millió dollár könnyen ablakon kibodott pénzzé válhat.

Sokan gondolhatják azt, hogy nem ez a fő probléma, de nagyon is fontos az üzletek, a turisták, a helyi lakosok számára, hogy tiszta legyen New York

– hangsúlyozta a városi tanács köztisztasági bizottságának egy Bloombergnek nyilatkozó tagja. A bizottság korábbi elnöke pedig arról beszélt, hogy bár a koronavírus egyesült államokbeli megjelentése előtt nagyot léptek előre a közterületek megtisztításában, ezek a kezdeményezések tavaly egyik pillanatról a másikra leálltak, amint begyűrűzött a járvány New Yorkba.

Manhattanben a járványügyi korlátozások bevezetését követően szinte azonnal visszaesett a szeméttermelés, mintegy 20 százalékkal, ahogy a helyiek elmenekültek vidékre a lezárások elől. A mocsok mégis ellepte az utcákat, miután a polgármester megvonta a forrásokat a köztisztaság fenntartásáért felelős intézményektől.

Fotó: Eric Guilloret / Biosphoto via AFP

Tavaly március és augusztus között a szemétprobléma miatt indított lakossági panaszok száma a korábbi két és félszeresére emelkedett,

sokan panaszkodtak nem csak az utcákon tornyosuló szemétkupacokra, de az azok körül megjelenő patkányokra, illetve más rágcsálókra is.

Idén márciusban New York 15 százalékkal több szemetet termelt, mint egy évvel korábban, a járvány kitörésének első hónapjában. Most, hogy a gazdaság újraindult, a helyiek kezdenek visszatérni Manhattanbe is, ahol probléma még súlyosabb méreteket öltött. Az eltakarítatlan szeméthalmot az éttermek és boltok által használt csomagolás csak növeli; a home office-ban dolgozók aránya még mindig magas, körükben pedig töretlen a házhoz szállítás népszerűsége.

polgármester köztisztaság szemét new york city New York Amerikai Egyesült Államok Bill de Blasio
Kapcsolódó cikkek