Közélet

Óriási lángokkal ég Szentpétervár egyik leghíresebb gyára

A Néva-folyó partján épült Nevszkaja textilgyár oltása során egy tűzoltó életét vesztette, ketten pedig megsérültek. Az vörös téglás gyárat még 1841-ben alapította egy angol kereskedő.

Több mint 300 lánglovast vezényeltek a helyszínre, miután délután fél egykor a hatszintes épület több emeletén is lángok törtek fel. A kezdetben 2500 négyezetméteren égő tűz koraestére már több mint tízezer négyzetmétert emésztett fel -- írja a TASSZ orosz hírügynökség.

Пожар на «Невской мануфактуре» в Петербурге. pic.twitter.com/CBD4XMtdqA

— РБК (@ru_rbc) April 12, 2021

Az épületből több mint negyven embert sikeresen evakuáltak, de az oltás során két tűzoltó megsérült, egy társuknak pedig nyoma veszett; a feltételezések szerint ő meghalt munkavégzés közben, amikor az épület egyik felperzselt szintje beomlott.

A Nevszkaja textilgyár 1922-től állami vállalatként működött, majd 1992-ben reprivatizálták. Részben azóta is ruhagyárként működött, de egyre a textilüzem egyre kisebb területre szorult vissza. Az épület egy részét kiadták, itt irodákat rendeztek be, más részei kihasználatlanul álltak egészen mostanáig.

A hatóságok vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy mi okozta a történelmi emlékként számon tartott épületben a tüzet.

Szentpétervár tűzvész történelmi örökség Nevszkaja textilgyár
Kapcsolódó cikkek