Közélet

Az EU bepereli az AstraZenecát a vakcinák késedelmes szállítása miatt

Az Európai Gyógyszerügynökség továbbra is ajánlja az angol-svéd gyógyszergyár oltóanyagát.

Az Európai Bizottság hétfőn bejelentette, hogy jogi lépéseket indított az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat ellen, mivel az nem tartotta be a koronavírus-vakcinák szállítására vonatkozó szerződést, és nem rendelkezik „megnyugtató” tervvel a jövőbeli szállításokkal kapcsolatban – közölte a Reuters.

Az AstraZeneca válaszában elmondta, hogy az unió jogi lépése nem volt korrekt, és meg fogja védeni magát a bíróságon.

Az AstraZeneca maradéktalanul eleget tett az előzetes adásvételi szerződésben foglaltaknak. Minden ilyen pert érdemtelennek tartunk, és határozottan fogunk fellépni a bíróságon

– írta közleményében a vállalat.

Fotó: Marcus Brandt / DPA / AFP

A szerződés szerint az angol-svéd gyógyszergyár az idei év második negyedévében 180 millió adag oltóanyagot juttat el az Európai Unióban, a decembertől júniusig tartó időszakban összesen 300 millió adagot. Március 12-i nyilatkozatában az AstraZeneca az közölte, hogy az éves mennyiségből a második negyedévben 70 millió adatot tud az unióba szállítani.

Az EU által indított jogi lépést mind a 27 tagállam támogatta, bár Németország, Franciaország és Magyarország is sokáig ellenezte a per indítását.

Az AstraZeneca vakcina megítélése kétes az uniós belül. A mellékhatások között nagyon ritkán előforduló súlyos vérrög-képződés miatt több ország is felfüggesztette, vagy életkor alapján korlátozta az oltóanyag használatát, bár az Európai Gyógyszerügynökség továbbra is ajánlja a vakcinát. Később másik mellékhatás miatt is vizsgálni kezdték az oltóanyagot.

Ugyanakkor számos országban továbbra is használják az AstraZeneca által kifejlesztett oltóanyagot,

többek között Angela Merkel német kancellár és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is ezt a vakcinát kapta.

Magyarországon is az engedélyezett és használatban lévő oltóanyagok között szerepel az AstraZeneca készítménye.

Európai Bizottság vakcina koronavírus oltás oltóanyag EU Európai Unió astrazeneca pandémia
Kapcsolódó cikkek