Közélet

Szlávik: nyárra talán elérhető lehet a nyájimmunitás

Az kell, hogy a magyar lakosság 60-80 százaléka oltott legyen.

Ha a magyar lakosság 60-80 százaléka be lesz oltva, elérjük a nyájimmunitást, azonban a már jelenleg beoltott több mint 2,6 millió embernek is pozitív hatása van a járványra – mondta Szlávik János.

Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás

- mondta Szlávik.

Az kell, hogy a magyar lakosság 60-80 százaléka oltott legyen. Mint mondta, a több mint 2,6 millió beoltott embernek már van hatása a járványra, ami nem jelenti azt, hogy az új fertőzöttségi esetszámok drámaian csökkennének, de valamelyest javulnak majd az adatok.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy – ez látszik más országok példáján is – egy idő után lanyhulni kezd az oltási hajlandóság, amit oltásra buzdító kampányokkal lehet ellensúlyozni.

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban elmondta, az Európai Gyógyszerügynökség valóban kapcsolatba hozta a vérrögképződést az oltással, de ezek ritka esetek voltak a beadott oltások számához viszonyítva.

Az oltást továbbra is javasolja, hiszen annak előnyei jócskán meghaladják hátrányait.

Jövő héttől elérhető lesz Magyarországon is a Janssen cég koronavírus-elleni egydózisú vakcinája, ezzel már hat védőoltással oltanak itthon.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus brit mutánsa egyre több fiatalt betegít meg, a tapasztalatok szerint 30-40 éves fiatalok kerülnek sokszor súlyos tünetekkel kórházba. Ez azt mutatja – tette hozzá -, hogy a fiataloknak is kérniük kell az oltást, hiszen ők is veszélyben vannak a fertőzéstől.

Orbán Viktor: Csak vakcinával lehet megsemmisíteni a vírust

Az oltásra regisztráltak száma átlépte a négymilliót. Hamarosan meglehet a hárommillió beoltott, június elejére pedig hétmillió beoltottal számolnak.

 

Szlávik János vakcina koronavírus nyájimmunitás
Kapcsolódó cikkek