Közélet

Tetőzik a harmadik hullám

A kórokozó oldaláról a közeljövőben nem várható a veszély megszűnése.

A reggeli órákban megérkezett a Janssen vakcinája Magyarországra, így már hat féle vakcinával olthatunk koronavírus ellen – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Tetőzik a harmadik hullám, bizonyos adatoknál már enyhe csökkenés tapasztalható

- mondta a tisztifőorvos.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a járvány során nő a vírus fertőzőképessége, a kórokozó oldaláról a közeljövőben nem várható a veszély megszűnése. Ezért fontos a védőoltás, amely úgy nyújt védelmet, hogy az emberi szervezetet kevésbé fogékonnyá teszi a fertőződésre.

Óriási a jelentősége annak, hogy megérkezett Magyarországra a Janssen vakcinája, amelyből már egy adag is védettséget nyújt a szervezetnek az oltás után két héttel – mondta Müller Cecília.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar lakosság átoltottsága duplája a legtöbb uniós országénak, ami már komoly haladást jelent a járványból kivezető úton

- mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője.

Az államtitkár kifejtette, 2 millió 969 ezer 647-en kaptak már első, és 1 millió 250 ezer 582-en második oltást. Reményét fejezte ki, hogy ez hamarosan a járványügyi adatokban is jelentkezni fog. Hozzátette, folyamatosan emelkedik az oltásra regisztráltak száma, jelenleg 4 millió 110 ezernél tartanak, 64 százalékuk már kapott oltást.

György István elmondta, nyitnak egy harmadik oltási kört azon pedagógusok számára, akik korábban valami miatt nem tudták felvenni a soron kívüli oltást.

Hétvégén közel 30 ezer pedagógust várnak a kórházi oltópontokra.

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

operatív törzs koronavírus Müller Cecília györgy istván vakcinabeszerzés
Kapcsolódó cikkek