Közélet

Többszázmilliós adócsalókra csapott le a NAV

A gyanú szerint színlelt számlázási láncolatokon keresztül csalt el több mint félmilliárd forint áfát egy Budapest környéki bűnszervezet.

A gyanú szerint színlelt számlázási láncolatokon keresztül csalt el több mint félmilliárd forint áfát egy papírkereskedelemmel foglalkozó Budapest környéki bűnszervezet – közölte a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

Haszon Dávidnak, a NAV sajtóreferensének tájékoztatása szerint a társaság tagjai Szlovéniából és Lengyelországból szereztek be papírt strómanok nevére bejegyzett eltűnő kereskedőkön keresztül.

A beszállítókkal szintén strómanok mögé bújva tartották a kapcsolatot, velük intéztették a pénzmozgásokat, majd saját cégeikben visszaigényelték azt a forgalmi adót, amelyet a csalásra létrehozott cégek nem fizettek be.

Fotó: Shutterstock

A napokban tartott rajtaütés során az adóhivatal nyolcvan nyomozója négy megyében negyven helyszínen kutatott bizonyítékok után. Hatvanmillió forint készpénzt, egy nagy értékű gépjárművet és egy raktárbázist foglaltak le a hozzá tartozó árukészlettel, továbbá ingatlanokat és bankszámlákat zároltak, így a költségvetésnek okozott kár részben vagy egészben is megtérülhet.

Az ügyben hét embert vettek őrizetbe.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség indítványa alapján a bíróság három gyanúsítottat letartóztatott, ellenük különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt indítottak eljárást.

NAV áfa adócsalás
Kapcsolódó cikkek