Közélet

Újabb európai vakcina segítheti a védekezést világszerte

A CureVac-vakcina egy konyhai hűtőszekrény hőmérsékletén is eláll akár 3 hónapig.

Ugyan nyárig vakcinahiányban szenvedhet Európa, most egy újabb német oltóanyag kerülhet forgalomba, a CureVac koronavírus elleni vakcinája – adta hírül a Bloomberg.

A német biotechnológiai vállalat már két évtizede dolgozik az mRNS alapú oltásokkal, és hamarosan végeznek a 40 ezer fős késői fázisban lévő klinikai teszteléssel. Az új CureVac oltóanyaga technológiáját tekintve egyezik a Pfizer és Moderna mRNS vakcinájával, azonban

egyik jelentős előnye a konkurens termékekkel szemben, hogy egy konyhai hűtőszekrény hőmérsékletén is eláll akár 3 hónapig.

Ha minden jól alakul az új oltóanyag dél-amerikai és európai tesztelésén, akár heteken belül publikálhatják az eredményeket, és késő tavasszal megindulhatnak a hivatalos engedélyezési eljárások.

Fotó: FRANKHOEMANN / SVEN SIMON / DPA / AFP

Az adatok kiértékelése elsőre komplikált lehet.

Mivel a CureVac eddig várt a klinikai tesztekkel, most az újabb és erősebb vírusvariánsokkal szemben kell megmutatnia milyen hatékonyságú védelmet képes nyújtani, szemben a Pfizer és Moderna termékeivel, amelyeket még a tavalyi mutációkkal teszteltek.

A CureVac gyártói a készítmény hatékonyságáról a brit, brazil és dél-afrikai Covid-19 mutációkkal kapcsolatban is részletes adatokat közölnek.

A vártnál is több Pfizer-vakcina érkezhet Európába

Az év végéig 600 millió dózist szállít le a németországi fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyagból az amerikai gyógyszergyártó.

 

vakcina CureVac koronavírus oltás mRNS
Kapcsolódó cikkek