Közélet

A japán egészségügyi ellátást is veszélyeztetheti a tokiói olimpia

Aggodalommal tölti el a japán egészségügyi ellátórendszert a tokiói olimpia és paralimpia megrendezése.

Aggodalommal tölti el a japán egészségügyi ellátórendszert a tokiói olimpia és paralimpia megrendezése, melynek keretében 200 országból 78 ezer látogató érkezik az Japánba, miközben az ország a koronavírussal küzd – írja a Bloomberg.

A szervezők eredetileg 10 ezer fős egészségügyi személyzetet szerettek volna készenlétben látni a játékok alatt, ám ezt kénytelenek voltak 7000-re csökkenteni mivel rájuk a járvány újabb és újabb fellángolásainál van szükség.

Noha Japán az egyik legalacsonyabb fertőzési rátával rendelkezik a fejlett országok közül, a tavalyi év vége óta az ország küzdelmet folytat a vírussal, így Tokióban már harmadszorra hosszabbították meg a veszélyhelyzetet.

Az olimpiával kapcsolatos bizonytalanság fokozta az Egyesült Államok külügyminisztériumának intézkedése, mely Japán elkerülését javasolja az amerikaiak számára.

Szuszumu Morita a 170 ezer nővért és egészségügyi dolgozót tömörítő Japán Egészségügyi Dolgozói Szakszervezetek Szövetségének főtitkára elmondta

A nővérek és a betegek egészsége és élete árán megtartott olimpiával kapcsolatban erős fenntartásaink vannak.

Fotó: Sara HUSSEIN/AFP

Habár arról már döntés született, hogy külföldi szurkolók nem látogathatják a játékokat, arról még nem született döntés, hogy a helyiek jelen lehetnek-e és milyen létszámban. Ez nyilván hatással van a szükséges egészségügyi személyzet létszámára is.

A helyzet tanulmányozása nélkül nehéz döntést hozni a maximális nézőszámmal kapcsolatban

– mondta Szeiko Hashimoto, a szervezőbizottság elnöke pénteken.

A hírek szerint napi 230 orvos és 310 ápolóra van szüksége a játékoknak, aminek jelenleg csak a 80 százalékát sikerült biztosítani eddig – mondta egy korábbi alkalommal májusban Szeiko.

Mindez hozzájárult a játékok megtartását ellenző hangok felerősödéséhez, miközben az üzleti vezetők, – mint a milliárdos Softbank alapító Szon Maszajosi is – a játékok újabb elhalasztása mellett törnek lándzsát. A japán Asahi újság, mely a rendezvény hivatalos szponzora, vezércikkben kérte az ország miniszterelnökét, Szuga Josihidét a rendezvény megtartására.

Szuga szerint minden lehetséges intézkedést megtesznek, hogy elkerüljék a fertőzéseket a sportolók és csapataik körében. A végső döntés azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottságé (NOB), mely többször cáfolta, hogy az esemény elhalasztását terveznék.

Szatoru Arai, a Tokiói Orvosi Szövetség igazgatója szerint

a járvány még számos országban tombol és a helyi kórházi kapacitás látja kárát, ha az egészségügyi személyzetet átirányítják az olimpiára.

Ennek ellenére Arai szerint a szervezete küld 40 orvost a játékokra, azonban a többiekre a betegek ellátásában és az oltási programban van szükség.

Azt is elmondta, hogy szerinte

a tokiói napi új fertőzöttek számának 100 alatt kellene legalább egy hónappal a július 23-tól augusztus 8-ig tartó esemény előtt, hogy azt biztonságban meg lehessen tartani. Májusban a napi átlag 740 volt.

Japán június 1-től kezdi a sportolók oltási programját, jóval a lakosság előtt. Thomas Bach NOB-elnök szerint a játékokra érkező sportolók 80 százaléka már oltottan érkezik Japánba.

A nézők beengedéséről júniusban várható döntés.

Naoto Uejama a Japán Orvosok Szakszervezetének elnöke szerint fontos az oltási program felgyorsítása és hogy ne legyenek nagy létszámú események, mielőtt több tízezer ember érkezik 200 országból a szigetországba.

Hirosi Okudera, a naganói téli olimpát egészségügyi téren biztosító csapat vezetője szerint a nyáron terjedő légúti betegségek is nehezítik a helyzetet. A 40 fokos hőség és 90 százalékos páratartalom a maszkviselést is megnehezíti.

Ugyanakkor azt is elmondta, az olimpia jelentősége miatt nem szabad kizárni annak normális módon történő megrendezését, ehhez azonban mindent meg kell tenni a járvány visszaszorítása érdekében.

járvány Tokió koronavírus járvány koronavírus nézők Japán egészségügy olimpia tokiói olimpia orvoshiány
Kapcsolódó cikkek