Közélet

Koronavírus-szövődmények – ezekre a tünetekre figyeljen!

Megtízszereződött a poszt-Covid-szövődményekkel orvoshoz fordulók aránya.

Megtízszereződött a Covid-szövődményekkel orvoshoz fordulók aránya

az Affidea Magyarországnál. Sok olyan volt beteg is poszt-Covid-tünetektől szenved, akinek semmilyen szerve nem károsodott a fertőzés alatt.

A betegek egy része különböző, hosszú távú szimptómákról számol be. Mint ismeretes a Covid–19 betegség elsősorban a légutakat támadja meg, gyakran súlyos kétoldali tüdőgyulladást okozva.

A tüdőben ennek nyomán kialakuló hegesedés még hónapok, sőt akár fél év múltán is légzési nehézséget, teljesítménycsökkenést okoz.

Igen gyakori szövődmény emellett a szívizomgyulladás, a magas vérnyomás, és egyéb olyan szív- és érrendszeri panaszok is kialakulhatnak a betegek egy részénél, amelyek a fertőzés elmúltával sem mutatnak javulást. Egy tanulmány szerint a kórházban ápolt betegek 7–27 százalékánál alakul ki szívizom-károsodás, illetve a betegség megnöveli a trombózis veszélyét is.

Sajnos a vírus az idegrendszert sem kíméli,

egy vuhani betegeken végzett tanulmány szerint a fertőzésen átesettek 36 százalékánál alakul ki idegrendszeri károsodás. A legismertebb tünet a szaglás és az ízérzés csökkenése, illetve elvesztése. Ezek sokszor megelőzik a légúti panaszok megjelenését, és a beteg gyógyulását követően is még hónapokig fennmaradhatnak.

Gyakran panaszkodnak a betegek a gyógyulás után nagyfokú gyengeségre és fáradtságra, a különböző testtájak érzészavarára. Maradandó tünet még a fejfájás, és az emésztőrendszer is csak hetek múltán áll vissza a normál működésre.

Fotó: Shutterstock

„Természetesen nem érdemes a Covid–19 betegség miatti karantént követő pár napban rögtön poszt-Covid-vizsgálatra menni, a gyógyulás a legtöbb esetben ennél hosszabb időt vesz igénybe. Azoknak a pácienseknek, akiknek neurológiai tünetei vannak, még ennél is tovább, akár egy-két hónapig tart a felépülés.

Ha valaki átesett a fertőzésen, akkor legalább 2-3 hetet érdemes várni, mielőtt a hosszú távú hatásokat kivizsgáltatná magán. Érdemes komplex poszt-Covid-szűrővizsgálatot elvégeztetni, amely feltárhat olyan problémákat is, amelyekre nem is gondolt a páciens

– emelte ki dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

Ha valaki például szeretne sportolni a fertőzés után, vagy folyamatos maradványtünetektől szenved, mindenképpen forduljon orvoshoz, aki feltárja a szervek, például a szív tényleges károsodását.

A szűrést követően a megfelelő szakorvos a feltárt szervi problémáknak megfelelően megpróbálja csökkenteni a Covidon átesett beteg panaszait. Ezzel kapcsolatban dr. Menyhárt Orsolya elmondta: „Előfordul, hogy a vizsgálatokon semmilyen szervi eltérést nem találunk, ugyanakkor a beteg mégis fájdalomról és tünetekről panaszkodik.

Sajnos a fertőzést követő szorongás, a bezártság és a Coviddal kapcsolatos érzelmek nagyon sokszor pszichológiai alapon okoznak tüneteket még akkor is, amikor ennek semmilyen biológiai alapja nincs. Ezek megoldása azonban már a pszichológusok feladata lesz.

post-Covid tünetek Affidea Magyarország
Kapcsolódó cikkek