Közélet

AstraZeneca: nem a vakcina okozza a vérrögképződést

A vállalat szerint a vakcina kifejezetten hatékony a Covid-19 betegség minden súlyossági formájának megelőzésében.

Az AstraZeneca arra kéri az érintetteket, hogy minden esetben tegyék meg a mellékhatásokkal kapcsolatos bejelentést a hatóság vagy a vállalat elérhetőségein, melyet követően minden egyes esetet részletesen kivizsgálnak – tájékoztattak közleményükben.

A véralvadási zavarokkal kapcsolatosan több nemzetközi és nemzeti hatóság is mélyreható kutatást folytatott.

Az Európai Gyógyszerügynökség gyógyszerbiztonsági felügyelő bizottsága a vizsgálat során megállapította, hogy nem mutatható ki az AstraZeneca vakcinához köthető kockázat a vérrögképződéssel kapcsolatban. Ide tartoznak azok a beszámolók, melyek a mélyvénás alsó végtagi trombózisról szólnak. Ez a betegség igen gyakori, évente 1000 lakosonként 1-2 eset fordul elő.

Igazolt kockázati tényezői például a dohányzás és a fogamzásgátló tabletták használata.

Fotó: Paul ELLIS / AFP

A nemzetközi mellékhatás-bejelentési adatbázisok áttekintése után a hatóság megállapította, hogy nem állapítható meg fokozott kockázat az AstraZeneca vakcina alkalmazása mellett.

A hatóság vizsgálata ugyanakkor valószínűsíti az összefüggést egy, az előzőekben leírt betegségtől teljesen eltérő, más mechanizmus alapján kialakuló, de nagyon ritka (100.000-250.000 oltásra egy eset gyakoriságú) alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló speciális trombózisos eseménnyel kapcsolatban.

Ugyanakkor egyik hatóság sem azonosított speciális kockázati tényezőket (mint például nem, életkor) vagy körülírható okot ezekkel a kivételesen ritka eseményekkel összefüggésben. Ezzel együtt lehetségesnek látják az összefüggést a vakcina alkalmazásával, ennek megfelelően a továbbiakban – igen ritka mellékhatásként – feltüntetésre kerülnek az alkalmazási előírásban.

Általánosságban valamennyi hatóság megerősítette, hogy

a vakcina kifejezetten hatékony a Covid-19 betegség minden súlyossági formájának megelőzésében, s hogy a vakcina előnyei messzemenően meghaladják az esetleges kockázatokat.

Az AstraZeneca továbbra is aktívan együttműködik a hatóságokkal, az előírásokat teljesíti, s már dolgozik azon, hogy részletesen kivizsgálja az egyes konkrét eseteket, az előfordulási gyakoriságot és ezeknek a rendkívül ritka eseteknek a mechanizmusát – közölték.

COVID-19 astrazeneca állásfoglalás
Kapcsolódó cikkek