Közélet

Enyhít az egészségügyi import szabályain Svájc

Svájc az Európai Unióból érkező orvosi eszközök bevitelével kapcsolatban fogadott el könnyítéseket.

Enyhíti az orvosi eszközök importjának szabályait az EU-ból Svájc – írja a Reuters. Az intézkedés célja, hogy elkerüljék az esetleges hiányát a létfontosságú eszközöknek.

Ennek az oka, hogy az ipari standardok kölcsönös elismeréséről szóló megállapodás május 26-án lejár és a megújításáról szóló tárgyalások zátonyra futottak.

Bern és Brüsszel megegyezését Svájc az állami támogatások, az európai polgárok hozzáférése a svájci jóléti szolgáltatásokhoz és az egyoldalú svájci intézkedések a magas bérek védelmében kapcsán fennálló nyitott kérdések miatt blokkolja 2018 óta.

Fotó: ROMAIN LAFABREGUE / AFP

A svájci kormány közleményben jelezte, hogy átmeneti időszakot hoz létre, amíg az EU-s gyártóknak nem kell helyi kirendeltséget létrehozniuk és annak elérhetőségét a csomagoláson feltüntetniük.

Az intézkedés célja az ország egészségügyi eszközökkel történő biztonságos és hatékony ellátása. Az intézkedések fenntartják az ekvivalenciát az EU-s szabályozással, ami segítheti a kölcsönös elismerésről szóló szabályok későbbi elfogadását.

A Svájc által exportált egészségügyi eszközök közel fele irányul az EU-ba, míg az ország évente 3 milliárd dollár értékben importál hasonló termékeket az Unióból.

Féltik a svájciak a munkaerőpiacukat

A svájci szavazópolgárok többsége még mindig támogatja egy új, kétoldalú szerződés megkötését az Európai Unióval.

 

orvosi eszközök Svájc EU egészségügy kereskedelmi egyezmény
Kapcsolódó cikkek