Közélet

EU-biztos: a vakcinagyártók nem várhatnak nyereséget

Az Európai Unió szerdán vázolta a koronavírus elleni vakcinák gyártásának hatékonyabbá tételére és elérhetőségének növelésére vonatkozó javaslatát. Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztos szerint az EU terve, amely várhatóan még június elején megvitatásra kerül, célravezetőbb lenne, mint a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) szabályainak korábban javasolt megváltoztatása.

Az uniós biztos emlékeztetett: a fejlődő országok nyomás alá helyezték a nyugati országokat, hogy tegyék bárki számára lehetővé a már korábban kifejlesztett vakcinák gyártását azzal, hogy biztosítsák minden koronavírus elleni oltóanyag szellemi tulajdonjogok alóli mentességét. Ennek érdekében azt követelték, hogy írják felül a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) erre vonatkozó szabályait. Az Európai Bizottság azonban egy olyan javaslattal állt elő, amely nemcsak gyorsabb ennél, de a kereskedelmi szabályok megváltoztatását sem igényli.

Fotó: Shutterstock

Dombrovskis, az Európai Parlament plenáris ülésének a koronavírus-járvány globális kihívásai kezeléséről tartott vitán kijelentette: a WTO jelenleg érvényes szabályai is lehetővé teszik, hogy a koronavírus elleni oltóanyagok gyártására olyan cégek is engedélyt kapjanak, amelyek nem birtokolják a vakcinák szellemi tulajdonjogait. Ha ezek a gyártók az előállítás költségén árulják aztán az oltóanyagot, akkor a szellemi tulajdonjogot birtokló cégek nem várhatnak ebből nyereséget.

A biztos kiemelte: a koronavírus elleni oltóanyagok kereskedelmének előmozdítására van szükség az exportszabályok könnyítésére. Elengedhetetlennek nevezte továbbá a gyártási kapacitás növelését. Kijelentette: a járvány legyőzéséhez tényleges intézkedésekkel alátámasztott globális szolidaritásra van szükség. A nemzetközi közösség elsőszámú felelőssége annak biztosítása, hogy mindenki egyformán hozzáférjen a koronavírus elleni oltóanyagokhoz. Ehhez a gyártási kapacitás növelésére, vakcinákhoz való gyorsabb és széleskörűbb hozzáférés biztosítására, illetve megfizethetőbb árak megszabására van szükség.

Fotó: JOHANNA GERON / AFP

Biztosítani kell, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok, és legkiszolgáltatottabb állampolgáraik is hozzáférjenek az oltóanyaghoz

– fogalmazott Valdis Dombrovskis.

Az Európai Bizottság azt várja, hogy az oltóanyaggyártó országok konkrét vállalásokat tegyenek a rászoruló országok vakcinával történő ellátásának elősegítésére, megelőzve ezzel a vírusvariánsok további terjedését, ezzel is elősegítve a kilábalást a pandémiából – mondta.

A hozzáférhető és megfizethető oltóanyag az egyetlen eszköz ahhoz, hogy legyőzzük a világjárványt. Senki sincs biztonságban, amíg nincs mindenki biztonságban

–tette hozzá az uniós biztos.

Valdis Dombrovskis Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szellemi tulajdon vakcinapolitika
Kapcsolódó cikkek