BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas a kereslet a vendéglátósok iránt, megugrottak a fizetések is

Van, aki szerint két-három évbe is telhet, míg a szektor a járvány előtti szinten tud működni, a képzett munkaerőt pedig elsősorban béremelésekkel próbálják visszacsábítani.

A vendéglátóipari egységet működtető szakemberek közül minden negyediknek majdnem az összes alkalmazottját el kellett bocsátania a korlátozások és a kötelező zárva tartás miatt. Az esetek több mint felében pedig még az is súlyosbította a helyzetet, hogy a korábban megnyitó vagy nagyobb pénzügyi tartalékkal rendelkező konkurencia még a megmaradó munkaerőt is elcsábította – derült ki a Jófogás online felméréséből. A válaszadók 42-42 százaléka részben vagy teljes egészében sem számíthat a korábbi kollégák visszatérésére.

A szektorban továbbra is rengeteg a kiszámíthatatlan tényező, a Jófogás adatai szerint azonban a kereslet-kínálat szempontjából is egyértelműen tetten érhető az élénkülés. „Az újranyitás óta három-négyszeresére emelkedett a vendéglátóipari álláshirdetések száma a Jófogáson, és még a koronavírus előtti számokhoz képest is másfél-kétszeres a többlet. Az álláskeresők részéről is két-háromszoros ugrást látunk az érdeklődések számában. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a hirdetésekben feltüntetett órabérek átlagosan 20-25 százalékkal növekedtek, világosan látható, hogy a magyar vendéglátóipari szereplők jelentős része nem adta fel” – emelte ki Palocsay Géza, a Jófogást üzemeltető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője.

A megkérdezett vendéglátós szakemberek kétharmada ugyan nem tapasztal nehézségeket sem a beszállítói oldalon, sem a készletezésben, meglátásuk szerint a főbb terméktípusok (hideg és meleg ételek, italok) területén így is nagyobb áremelkedés várható. Az emelkedés mértékéről már megoszlanak a vélemények: a megkérdezettek egyharmada a 25 százalékos, egyötödük pedig az akár 40 százalékos áremelkedést sem tartja elképzelhetetlennek. A Trenkwalder munkaerőpiaci elemzése szerint az áremelkedés egyik mozgatórugója az lehet, hogy a beszállítók az újranyitást követően más áron és formában tudják a szállítást vállalni, mivel a korlátozások alatt azokra a szolgáltatókra rendezkedtek be, amelyek nagyüzemi konyhákat üzemeltetnek, és elsősorban a kiszállításban érdekeltek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.