Közélet

Így lehet majd használni a digitális védettségi igazolványt

A cél, hogy egyszerű és kényelmes megoldást nyújtson a koronavírus elleni védőoltások igazolására akár androidos, akár iOS-es okostelefont használ.

Akik a koronavírus elleni oltásukat megkapták, azok hamarosan egy digitális alkalmazással is igazolhatják ezt – mondta a Magyar Nemzetnek a Koronavírus Sajtóközpont.

Az EESZT mobilalkalmazás célja, hogy

minden magyar állampolgár számára egyszerű és kényelmes megoldást nyújtson a koronavírus elleni védőoltások igazolására akár androidos, akár iOS-es okostelefont használ.

A tájékoztatás szerint az applikáció az érintett azonosítását követően igazolja a koronavírus elleni védettségét. Az alkalmazás az oltott nevét, az érintett taj-számát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg, az adatok hitelesítése pedig QR kóddal történik, aminek az érvényességét egy erre a célra kifejlesztett másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni (EESZT Covid Control) – írja a lap.

(Illusztráció.) Fotó: Shutterstock

Az applikációt az első használat során az EESZT-ben regisztrálni kell.

Ehhez elsőként be kell lépni az EESZT Lakossági portáljára KAÜ azonosítással (ügyfélkapu, e-Személyi igazolvány, telefonos azonosítás), ahol a regisztráció néhány lépését elvégezve az alkalmazás használatra kész. A regisztráció során továbbá meg kell adni egy hat jegyű PIN kódot, a mobileszközön az alkalmazás használatához csak ezt a PIN kódot kell használni.

Amennyiben a regisztrált felhasználó ezt elvégezte, az applikáció használata a következő lépésekből áll:

  • a bejelentkezés a 6 jegyű PIN kóddal;
  • a COVID-oltásigazolás menüpont kiválasztása;
  • amennyiben van megfelelő oltás, megjelennek az arról szóló információk.
  • Mind a plasztikkártya, mind a mobilapplikáció alkalmas az oltás tényének igazolására, de a korábbi betegségből eredő védettséget – az érvényes jogszabályok szerint – csak a plasztikkártya jelzi. Abban az esetben pedig ha az állampolgár egyáltalán nem rendelkezik védőoltással, úgy az alkalmazás egyértelműen jelzi majd annak hiányát.

    Sokan már a munkahelyükön is kérhetik az oltást

    A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kampányt indít, hogy a dolgozók minél hamarabb védettek legyenek.

     

    applikáció alkalmazás vakcina koronavírus használat oltás működés védettségi igazolvány oltási igazolás
    Kapcsolódó cikkek