Közélet

Itt a videofelvétel, amiben üzent a Ryanair-gépről elhurcolt újságíró

A 26 éves ellenzéki újságíró a felvételen azt mondja, hogy elismeri azokat a vádakat, amelyekkel a minszki rezsim vádolja őt.

Rövid videót tettek közzé hétfőn késő este a Ryanair járatáról elhurcolt belorusz ellenzéki aktivistáról több Twitter-csatornán is – írja a BBC. A félperces felvételen Roman Prataszevics azt mondja:

jelenleg egy minszki fogdában van előzetes letartóztatásban, jól bánnak vele.

https://twitter.com/HannaLiubakova/status/1396898727676239875?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1396898727676239875%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fmandiner.hu%2Fcikk%2F20210524_videon_uzent_a_ryanair_geprol_elhurcolt_ujsagiro%3Futm_source%3Dfacebookutm_medium%3Dsocialutm_campaign%3Dmandinerfbclid%3DIwAR36J5WNS4EmJUaGcuHqJdYXNdbfQ8RYrNOsQKx3Go6Z-0VBEeflxDLfDCw

A Mandiner szemléje szerint a felvételen

a 26 éves ellenzéki újságíró – minden bizonnyal kényszer alatt – elismeri azokat a vádakat, amelyekkel a minszki vezetés őt vádolja, például hogy részt vett a tavalyi „zavargások” szervezésében.

„Ez a gyalázatos incidens és a videó, amelynek elkészítésében Prataszevicsről a jelek szerint kényszer hatására vett részt,

szégyenletes támadást jelentenek a politikai másként gondolkodással és a sajtószabadsággal szemben”

mondta nyilatkozatában Joe Biden amerikai elnök. Az Egyesült Államok csatlakozik a világ számos országának felhívásához, hogy engedjék őt szabadon, ahogy azt a több száz politikai foglyot is, akit jogsértően vett őrizetbe a Lukasenka-rezsim.

Korábban a VG.hu is beszámolt arról, hogy vasárnap egy Athénból Vilniusba tartó járatot a fehérorosz légiirányítás bombafenyegetésre hivatkozva késztette minszki kényszerleszállásra. Az Egyesült Államok csatlakozik a világ számos országának felhívásához, hogy engedjék őt szabadon, ahogy azt a több száz politikai foglyot is, akit jogsértően vett őrizetbe a Lukasenka-rezsim.

A fehérorosz állami média később bejelentette, hogy

a gép eltérítésére az ország elnöke, Aljakszandr Lukasenka adott parancsot. A utasszállító gépet egy MiG-29-es vadászgép kísérte fehérorosz fővárosba.

Kiderült, hogy a Ryanair járatán utazott Raman Prataszevics, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a minszki leszállás után őrizetbe vettek.

 

Címlapkép: Twitter/HannaLiubakova

Fehéroroszország Raman Prataszevics Aljakszandr Lukasenka
Kapcsolódó cikkek