Közélet

Joe Biden: gyalázatos incidens a Ryanair-gép eltérítése

Az Athénból Vilniusba tartó járatot a fehérorosz légiirányítás egy bombafenyegetésre hivatkozva késztette minszki kényszerleszállásra.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn a nemzetközi jogi normák nyílt megsértésének és gyalázatos incidensnek nevezte Fehéroroszország azon akcióját, amelyben eltérítettek egy utasszállító repülőgépet azért, hogy letartóztathassanak egy ellenzéki újságírót.

Az ügyről Biden akkor nyilatkozott – csatlakozva egyúttal a nemzetközi vizsgálatot szorgalmazó felhívásokhoz -, miközben az tagállamai, a Ryanair légitársaság Litvániába tartó járatának vasárnapi eltérítésére reagálva megállapodtak, hogy újabb szankciókat léptetnek életbe Fehéroroszországgal szemben, egyebek közt kitiltva a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatokat az unió 27 tagállamának légteréből és repülőtereiről.

Az Athénból Vilniuszba tartó járatot a fehérorosz légiirányítás egy bombafenyegetésre hivatkozva késztette minszki kényszerleszállásra.

Nyilatkozatában Biden

felháborodását fejezte ki azzal a videofelvétellel kapcsolatban is, amelyet a fehérorosz hatóságok a Ryanair gép kényszerleszállása után Minszkben letartóztatott Raman Prataszevicsről készítettek.

Az Aljakszandr Lukasenka elnök autoriter rendszerével szembeni tömegtüntetések szervezésében kulcsszerepet játszó NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjével készített hatósági felvételt hétfőn éjjel sugározta a fehérorosz állami televízió.

Fotó: Shutterstock

A 26 éves fiatalember ebben azt mondta, hogy – ellentétben bizonyos sajtójelentésekkel – jó egészségi állapotban van, nincsenek szívproblémái. Elmondta, hogy jelenleg egy minszki fogdában van előzetes letartóztatásban, ahol a lehető legkorrektebben és a törvényeknek megfelelően bánnak vele. Hozzátette, hogy a továbbiakban is együttműködik majd a nyomozásban, és beismerő vallomást fog tenni a Minszk városában zajlott tömeges zavargások szervezésének tényállásában.

Ez a gyalázatos incidens és a videó, amelynek elkészítésében Prataszevicsről a jelek szerint kényszer hatására vett részt, szégyenletes támadást jelentenek a politikai másként gondolkodással és a sajtószabadsággal szemben

– mondta nyilatkozatában Biden. Az Egyesült Államok csatlakozik a világ számos országának felhívásához, hogy engedjék őt szabadon, ahogy azt a több száz politikai foglyot is, akit jogsértően vett őrizetbe a Lukasenka-rezsim.

A Fehér Ház külön közleményben tudatta, hogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn beszélt Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel, és azt ígérte neki, hogy

az Egyesült Államok az EU-val és más szövetségesekkel összehangolva felelősségre fogja vonni a Lukasenka rezsimet.

Közben az amerikai kongresszus két tagja, Dick Durbin illinois-i demokrata és Marco Rubio floridai republikánus szenátor közös közleményben sürgette a Biden-kormányt, hogy az incidens miatt tiltsa meg az amerikai légitársaságoknak a fehérorosz légtérbe való belépést. Meg kell védenünk az ártatlan utasokat az önkényuralmi rezsimtől, és szolidaritást kell vállalnunk azokkal a disszidensekkel, akiket célba vesznek – írták.

A Kreml nem érti a felháborodást az eltérített Ryanair-gép ügyében

A nemzetközi repülésügyi normák szempontjából az illetékes hatóságok hivatottak értékelni – véli Peszkov.

 

eltérítés Fehéroroszország repülőgép Joe Biden újságíró Amerikai Egyesült Államok Ryanair
Kapcsolódó cikkek