Közélet

Jöhet az EU-s vadászgép

Közös vadászgép fejlesztéséről állapodott meg Franciaország, Németország és Spanyolország.

Franciaország, Németország és Spanyolország hétfőn közölte, hogy sikerült megállapodniuk egy közös európai vadászgép fejlesztéséről – írja a Reuters.

100 milliárd eurós becsült árával ez lehet a legnagyobb közös európai védelmi projekt, mely pilóta nélküli gépekről is szól.

Franciaország, Németország és Spanyolország a saját és Európa 21. századi szuverenitásának legfontosabb eszközét építi közösen

– írta a Twitteren Florence Parly francia hadügyminiszter.

A fejlesztés következő fázisa 3,5 milliárd euróba kerülhet, amit a három ország egyenlő arányban fizet. A projektben résztvevő cégek a francia Dassault, a német Airbus és a spanyol Indra,

az elkészült gépek pedig a francia Rafale és a másik két ország Eurofighter gépeit válthatják 2040-től.

Fotó: Emmanuel DUNAND / AFP (illusztráció)

Az összeg 2024-ig fedezi a dizájn véglegesítését mind a drón, mind a vadászgép terén, és prototípusok építését is, tudta meg a hírügynökség a francia hadügyminisztériumi forrásától.

A franciák és a németek eredetileg április végéig szerették volna az üzletet nyélbe ütni, ám a szellemi tulajdonnal kapcsolatos viták miatt ezt nem sikerült elérni. Az idő így különösen fontos szerepet játszhat a történetben, hiszen a német parlament védelmi bizottságán is keresztül kell jutnia a javaslatnak még a szeptemberi választás előtt.

A Reuters egyik forrása szerint a német védelmi minisztériumnak május 19-ig kell a javaslatot eljuttatni a pénzügyminisztériumhoz.

 

Németország vadászgép Spanyolország hadsereg Eurofighter Rafale Franciaország
Kapcsolódó cikkek