Közélet

Kifehéríti a kormány a hazai kriptopiacot

Több tízezer embernek lehet ilyen megtakarítása, összességében akár háromszázmilliárd forint értékben.

Mivel kormányzati becslések szerint több tízezer magyar ember rendelkezhet megtakarításokkal valamilyen kriptodevizában, összesen akár 300 milliárd forint értékben, a jövő évi adótörvény megcélozná a piac kifehérítését is – derül ki Izer Norbert Magyar Nemzetnek adott interjújából.

A digitális fizetőeszközök a modern gazdaság mind elfogadottabb elemeivé válnak, mára több százféle ilyen virtuális fizetőeszköz létezik, s a legnagyobb vállalatok közül is több tart magánál belőlük nem is keveset.

A szabályozás ugyanakkor még nem mindenütt kiforrott.

A virtuális pénzek adóügyi helyzetét eddig külön paragrafus nem szabályozta, úgynevezett egyéb jövedelemként kellett utánuk adót fizetni, ez viszont igen magas elvonást jelentett. Pedig az elmúlt másfél évtized idehaza pontosan igazolta a tételt, hogy a magas a jövedelmek eltitkolására ösztönöz, az alacsonyabb közteher ellenben elősegíti a bevallást, az adófizetést – magyarázta a lapnak az adóügyi államtitkár. A kérdésben idehaza a jövő évi adóváltozásokról a héten előterjesztett törvényjavaslat vezetne be új szabályokat.

A parlament asztalán fekvő tervezet 15 százalékos elvonást javasol, ami csupán nagyjából a fele az eddiginek.

Így a jövőben – ha a képviselőház az előterjesztést elfogadja – például a bányászatból és az árfolyamnyereségből származó jövedelemre az új szabályait kell majd alkalmazni – mondta a lapnak az adóügyi államtitkár.

Emellett komplett szabályrendszert is illesztenek az adómértéket meghatározó szabály mellé, világossá téve, hogy például vásárláskor, bányászatkor vagy valamilyen tevékenység elvégzésének kifizetésekor hogyan alakul az átadott, megszerzett kriptopénzek adóügyi helyzete. Vagyis hogyan határozandó meg az az összeg, amely után adózni kell.

Az is várható, hogy ez ügyben megnő Magyarország iránt az érdeklődés.

A legtöbb országban ugyanis még nincsenek megfelelő előírások, az elfogadásra váró magyar szabályrendszer tehát sokaknak figyelemfelkeltő lehet.

A lényeg azonban az, hogy hazánk igyekszik a gazdaság minden részé­ben olyan feltételeket teremteni, amelyek megakadályozzák a feketegazdaság terjedését. Tiszta viszonyok kellenek a kriptodevizák piacán is, az adótörvény tervezetében foglalt passzusok pedig képesek lehetnek ezt megteremteni – mondta Izer Norbert.

fehérítés deviza fizetőeszköz penz kripto törvény befektetés adó
Kapcsolódó cikkek