Közélet

Kirúgták a seriffet, mert nem oltatta be magát

Az Egyesült Államokban már komoly munkajogi perek vannak a vakcina elutasítása körül.

Az amerikai jogászok azt vizsgálják, hogy elbocsátható-e valaki csak azért a munkahelyéről, amiért nem vette fel az oltást – írja a MarketWatch.

Az Egyesült Államokban már komoly munkajogi perek vannak a vakcina elutasítása körül. Így járt egy a helyiek körében nagy tiszteletnek örvendő seriff is, akit kiváló szolgálati teljesítménye ellenére engedetlenség miatt

felmentettek a hivatalából, mert nem akarta beoltatni magát.

A szövetségi per részletezi, hogy a seriffet előzetesen figyelmeztették, hogy milyen hátrányos következményei lehetnek a döntésének. A hivatal többi alkalmazottjának 76 százaléka megkapta már az első oltást, még többen pedig teljes védettséget szereztek.

A seriffet az elbocsátásakor megalázó helyzetbe hozták, amikor leadta a jelvényét és a fegyverét.

Fotó: Shutterstock

Hasonló perek is keletkeztek, Los Angelesben például tanárok egy csoportja tiltakozik a vakcina ellen, annak ellenére, hogy a Egyesült Államok még mindig a legfertőzöttebb desztináció a világon.

A bíráknak országos szinten dilemmát jelent ezeknek az eseteknek a kivizsgálása.

Szerda óta Amerika felnőtt lakosságának 56,4 százaléka kapott legalább egy dózist, és 40,8 százalék már mindkét oltást megkapta.

A munkáltatók mintegy 88 százaléka tervezi az oltás ösztönzését vagy megkövetelését

- derül ki az Arizonai Állami Egyetem kutatásából.

Tízből hat munkáltató oltás igazolást kér a dolgozóitól – közölte az április végi felmérés. A vezérigazgatók 91 százaléka szállt be a vállalati oltási kampányba.

A helyzet később tovább éleződhet, például, hogy elnyerhet-e valaki egyetemi felvételt vagy álláspályázatot oltási igazolvány nélkül.

vakcina seriff elbocsátás
Kapcsolódó cikkek