Közélet

Magyarország a gázra lép, hogy kanyarban előzhessen

A magyar gazdaság és a költségvetés a járvány okozta válsághelyzetben is rugalmasan tudott lépni – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A 2008-as válsághoz képest nagy különbség, hogy a mostani során a költségvetés ütésállóbb és a magyar gazdaság is ellenállóbb volt – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfoliónak adott interjújában.

Nagy eredménynek mondta, hogy a magyar gazdaság és költségvetés ebben a helyzetben rugalmasan tudott lépni, a költségvetésben tudtunk mozgósítani belső forrásokat.

Nemcsak a tartalékra gondolok, hanem arra is, hogy kormánydöntés következtében a tárcáktól tavaly év közben jelentős forrásokat vontunk el, ezeket átcsoportosítottuk a gazdaságvédelemre.

A járvány következtében kialakuló gazdasági visszaesés mértéke azonban mindenkit meglepett, ezért kellett még a tervezett hiány mértékét jelentős mértékben túllépő pénzügyi forrásokat előteremteni.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A tárcavezető azt is hozzátette: 2022 még az újraindítás éve, ezért lassabb a hiány csökkentése, mint amit a Költségvetési Tanács elvárna. A Pénzügyminisztérium nem lát olyan problémát, ami miatt 2022-ben már a túlfűtöttség ellen kellene hűteni a magyar gazdaságot, a következő év második negyedévében fogjuk elérni a 2019-es szintet.

Varga Mihály szerint a magyar kormány gyorsan reagál új kihívásokra, és kész új nézőpontot is mérlegelni egyes folyamatok felülvizsgálatakor. Ezt tesszük most is.

Ha kanyarban akarunk előzni, jobban kell nyomni a gázt.

Eljön majd a kanyarból kijövetel időszaka is, amikor a fékre kell a lábat helyezni.

A pénzügyminiszter szerint a kormány nem tart a gazdaság túlfűtöttségétől, de folyamatosan figyeli az inflációt, forintárfolyamot, a hiány- és adósságmutatókat.

„Nem látunk olyan problémát, ami miatt 2022-ben már túlfűtöttség ellen kellene hűteni a gazdaságot, és nagyobb kiadáscsökkentést végrehajtani” – tette hozzá. Véleménye szerit az árfolyam vagy az alakulása nyilván a monetáris politika számára is kihívásokat fog jelenteni, a közleményeket olvasva ezzel a jegybankban is tisztában vannak.

Meglátása szerint a bázisnak is köszönhetően éves alapon 12–14 százalékos növekedés lesz a második negyedévben, az év egészében pedig tartható lesz a 4 százalék feletti gazdasági bővülés.

 

Meglepetésszerűen gyors lehet a gazdaság talpra állása

A második negyedévtől stabil növekedési pályára állhat a magyar gazdaság, amely az idén négy, jövőre pedig öt százalékot meghaladó ütemben bővülhet – mondta a Világgazdaságnak Varga Mihály pénzügyminiszter. A május 4-én a parlament elé kerülő költségvetési törvények újra csökkenő hiánypályával számolnak.

 

Varga Mihály költségvetés
Kapcsolódó cikkek