Közélet

Melinda és Bill Gates válása megjósolható volt

Miközben az összes válás aránya csökkent az elmúlt évtizedekben, az ötven évnél idősebb pároknál megduplázódott Amerikában.

Ugyan Melinda és Bill Gates több szempontból sem nevezhető átlagos házasoknak, a válásuk rámutat egy nagyobb léptékű trendre is a tengerentúli párok esetében – írja a The Wall Street Journal.

Miközben a fiatal házasok tekintetében a válások aránya csökkenő trendet mutatott az elmúlt évtizedekben, az ötven év feletti korosztályokban egyre gyakrabban fordul elő az úgynevezett szürke válás.

A szakértők szerint más motivációk állnak az idősebbek különválása mögött, mint a fiatalabbak esetében:

a legtöbbször nem egy akut probléma, sokkal inkább az életnek egy új fejezete az, ami eltávolítja egymástól az idősebb párokat. Például a gyerekek kirepülése a családi fészekből, vagy a nyugdíjasévek közeledte is feszültséget eredményezhet a párkapcsolatban.

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP

Az ügyvédek szerint azonban szélesebb körben szaporodhatnak meg a válások, nem csak a régebbi házasoknál. Az elmúlt évben történt korlátozások következtében többek gondolkodtak el, hogy mi is fontos számukra az életben, és mik a céljaik.

Így egyre kevesebben hajlandók olyan kapcsolatokban ülni, amelyek ugyan nem járnak konfliktussal, de boldognak sem éppen nevezhetők

– mondta dr. Susan Brown, a Bowling Green State egyetem szociológus professzora.

Ugyan az elmúlt évtizedekben összességében csökkent az amerikai válások aránya, az ötven évnél idősebbek esetében ez a kétszeresére nőtt.

  • Míg 2019-ben ezerből 15 párt vált szét, addig közel 30 évvel korábban 19 volt ez az arányszám,
  • ezzel párhuzamosan az 55 és 64 évesek válási aránya is 0,5-ről, 1,1 százalékra emelkedett.
  • A Microsoft társalapítója, Bill Gates és felesége, Melinda korábban bejelentették, hogy 27 év után véget vetnek házasságuknak. „Nagyon sok gondolkodás és a kapcsolatunkon végzett munka után döntöttünk a házasságunk megszüntetéséről” – mondták hétfői közös nyilatkozatukban.

    A Financial Times tájékoztatása szerint a házaspár közös vagyona jelentős részét a Bill és Melinda Gates Alapítványba fektette, amely bevallásuk szerint az egész világon az egészségügy javítására és a szegénység csökkentésére törekedett.

    válás Gates Melinda Bill
    Kapcsolódó cikkek