Közélet

Nepált is ledöntheti a koronavírus-járvány

A 28 milliós ország vezetői már nemzetközi segítséget is kértek, mivel az egészségügyben nem áll rendelkezésre elegendő lélegeztetőgép és oxigén.

A koronavírus-járvány indiai terjedésének felerősödése után már északi szomszédjukban,

Nepálban is egyre aggasztóbban alakulnak a pandémiás adatok.

A javarészt a Himalája területén fekvő, több mint 28 milliós lakosságú országban áprilisban robbant be ismét a Covid–19 terjedése, és azóta is meredeken emelkednek a fertőzési adatok. Az ország vezetői már nemzetközi segítséget is kértek, mivel az egészségügyben nem áll rendelkezésre elegendő lélegeztetőgép és oxigén.

Fotó: Shutterstock

Több ázsiai országban az eddigi legerősebb járványhullám söpör végig, az indiai helyzetet például már hetek óta árgus szemekkel követi a világ, ahol a halálesetek száma is új magasságokban jár, miközben az oltási program lassabb a tervezettnél.

Az elmúlt napokban Nepálban is aggasztó adatokat mutat a pandémiás helyzet:

  • A pozitivitási ráta 47 százalékos, ami a világon az egyik legmagasabb.
  • Az elmúlt hetekben 1200 százalékot emelkedett az új fertőzöttek száma.
  • Hétfőn 8777 új fertőzöttet regisztráltak.
  • A nepáli fertőzési számok hétnapos gurulóátlagának a növekedése gyors tempóban követi déli szomszédjukét, ahogyan azt a Statista infografikája is szemlélteti.

    Infographic: New Coronavirus Waves Sweep Through Asia | Statista

    Mindeközben emelkedésnek indultak a fertőzési számok a közel 32 milliós Malajziában és a majdnem 22 milliós Srí Lankán is.

    A napokban Kína új határzárat vezet be nepáli határán, hogy a hegymászók se terjeszthessék a koronavírus-járványt a Távol-Keleten.

    A Mount Everesten is határt kell szabni a koronavírus terjedésének

    Kína egy határvonal felállítására készül a Mount Everest csúcsánál, hogy az esetlegesen koronavírusos hegymászók ne terjesszék tovább a vírust.

     

    járvány hullám COVID-19 koronavírus oxigén lélegeztetőgép Nepál fertőzöttek India
    Kapcsolódó cikkek