Közélet

Rekordot döntött a napi halálesetek száma Indiában

Először regisztráltak több mint négyezer elhunytak egy nap alatt.

Indiában rekordot döntött a napi halálesetek száma: 4187-en vesztették életüket és 401 078-an fertőződtek meg koronavírussal az elmúlt 24 órában – közölte az újdelhi egészségügyi minisztérium szombaton. A járvány kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy az áldozatok száma meghaladta a négyezret.

Jelentés a pokolból: csak a külföldi segítségben bíznak

A humanitárius katasztrófa ellenére a befektetők a tavalyi első hullám okozta pánikból megtanulták, hogy a járvány utáni talpra állásra is figyeljenek.

Az ázsiai országban harmadik napja haladja meg az új esetek száma a 400 ezret.

Tömegesen hagyják el Indiát légi úton

A legnépszerűbb úti célok Dubaj és a Maldív-szigetek, amely területek most biztonságosabb bázist jelentenek a koronavírus elől.

A nemzetközi segítség ellenére a betegek sokszor a túlterhelt kórházak kapujában halnak meg.

Szakértők szerint a java még hátravan, ugyanis a járvány tetőzése csak néhány hét múlva várható.

Az 1,3 milliárd lakosú Indiában eddig 21 892 676 fertőzöttje és 238 270 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Bár sorra dőlnek a rekordok, a szövetségi kormány nem akar országos vesztegzárat hirdetni a járvány terjedésének megfékezésére.

Fotó: Prakash SINGH / AFP

Egyes államokban éjszakai kijárási tilalom vagy részleges vesztegzár van érvényben. A fővárost, Delhit május 10-ig lezárták, a délnyugati Keralában szombattól egy hétig tartó karantént hirdettek, Karnátakát pedig hétfőn zárják le két hétre. A vírus jelenleg az ország déli, vidéki területein terjed a leggyorsabban.

Nehezítik a talpra állást az országokon belüli nagy egyenlőtlenségek

Újfajta kezdeményezések szükségesek a délkelet-ázsiai régió pénzügyi biztonságának garantálására, valamint az összes meglévő politikai eszközt is fel kell használni, hogy elősegítsék a fenntartható gazdasági fejlődést.

Indiában január 16-án kezdődött az oltási kampány, amely a vártnál lassabban halad annak ellenére, hogy az ország globálisan a legnagyobb vakcinagyártó.

Eddig 167 346 544 adag vakcinát adtak be Indiában. Az oltást a hazai gyártású Covishielddel és Covaxinnal kezdték, de május elsején az orosz Szputnyik V is megérkezett.

Eközben a szövetségi kormány egyre többet teszteltet: eddig 300 410 043 tesztet végeztek el az országban, csak pénteken 1 808 344-et.

Nem csitul a járvány világszerte, Indiában most lobban be

Globálisan már 155 millió ember fertőződött meg koronavírussal, az új esetek fele Indiából származik.

 

járvány halálozási adatok fertőzés kórház vakcina koronavírus járvány oltás egészségügy pandémia India
Kapcsolódó cikkek