Közélet

Nyár végéig szükség lehet a védettségi igazolványra

Különösen a fesztiválok és koncertek látogatásához.

Akár augusztus közepéig is szükséges lehet a védettségi igazolvány használata Magyarországon, különösen a fesztiválok és koncertek látogatásához – írja az Origo értesülések alapján.

Május elejéig közel 4,2 millió plasztikkártyát küldtek ki.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára:

  • A teraszok megnyitása után este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • Edzőterembe és uszodába is mehetnek, ezeket a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, valamint a versenyre vagy mérkőzésre készülő 18 év feletti, igazolt sportolók is igénybe vehetik.
  • A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják, itt nem kell maszkot viselniük.
  • Fotó: MTVA / MTI / Róka László

    A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egyéves bezárással is sújtható.

    A friss adatok szerint 726 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 837 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 137 beteg, így az elhunytak száma 28 045-re emelkedett. 4739 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 549-en vannak lélegeztetőgépen.

    Hivatalosan is szabadabb lesz az élet szombattól

    Minderről Orbán Viktor miniszterelnök is szót ejtett még a péntek reggeli interjújában, illetve videót is közzétett közösségi oldalán.

     

    vakcina koronavírus oltás védettségi igazolvány koncert fesztivál
    Kapcsolódó cikkek