Közélet

Hivatalosan is szabadabb lesz az élet szombattól

Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben. A többi között a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.

A négymilliomodik koronavírus elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napja mint hatálybalépési feltétel 2021. április 30. napján bekövetkezett, ezáltal a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó rendelet alapján az védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatálybalépésének naptári napja 2021. május 1-je – olvasható a Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett rendeletben, amely a pénteki közlönyben jelent meg.

Fotó: Kallus György / VG

Minderről Orbán Viktor miniszterelnök is szót ejtett még a péntek reggeli interjújában, illetve videót is közzétett közösségi oldalán.

Négymillió beoltottnál a kormány korábbi döntése alapján az alábbi változások lépnek életbe:

  • a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (védettségi igazolványuk felmutatásával) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
  • Regisztráció védőoltásra

    Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

     

    védelmi intézkedések COVID-19 koronavírus feloldás Pintér Sándor
    Kapcsolódó cikkek