Közélet

Szijjártó: A kétoldalú és a regionális megállapodások időszaka következik

Szijjártó Péter a C5 csoport ülésén az oltások kölcsönös elfogadására biztatta a közép-európai országokat.

A koronavírus-járvány kezelésére még tavaly létrehozott C5 csoport (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Ausztria és Szlovénia) külügyminisztereinek pozsonyi találkozóján Szijjártó Péter közölte, hogy Közép-Európának élen kell járnia a koronavírus elleni oltásokról kiadott igazolások elfogadásában.

A tárgyalások fókusza a koronavírussal kapcsolatos korlátozások enyhítése volt. A magyar külgazdasági és külügyminiszter a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormányoknak kettős célt, a lakosság védelmét és a normális élet visszaadását egyszerre kell teljesíteni, amiben csak az oltások segíthetnek.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A sikerhez vezető eszköz az oltás

jelentette ki. Majd arról beszélt, hogy Magyarország sosemgeopolitikai kérdésként tekintett az oltásokra, ennek köszönhető a hazai magas oltottsági szint is.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a vonatkozó európai szabályozás késlekedése miatt a szabad utazást csak kétoldalú megállapodások biztosíthatják.

Nem látom okát annak, hogy miért ne utazhatnának szabadon a már beoltottak

– mondta Szijjártó, aki szerint a beoltottak utazása semmilyen módon nem veszélyezteti az adott ország járványügyi intézkedéseit. A külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország már hét országgal kötött ilyen megállapodást és szerinte a kétoldalú és regionális megállapodások kora jön.

Hangsúlyozta, hogy ezek a megállapodások nincsenek ellentétben az esetleges jövőbeli európai szabályozással sem, majd újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar-szlovák viszony sosem volt még olyan jó, mint most, de persze vannak még megválaszolásra váró kérdések.

A külügyminiszter pozsonyi útjának hátralevő részében az MKP (Magyar Közösség Pártja) vezetőivel találkozik.

Covid-vakcina C5 koronavírus Szijjártó Péter védettségi igazolvány
Kapcsolódó cikkek