Közélet

Tárgyalhat a parlament az önkormányzati lakások eladásáról

Átment a törvényjavaslat az Országgyűlés gazdasági bizottságán.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfőn úgy döntött, hogy parlamenti vitára bocsátható az önkormányzati lakások bérlőknek történő értékesítését lehetővé tévő törvénymódosító javaslat.

A VG.hu megkeresésére a bizottság közölte, hogy azt indítványt 8 igen, 4 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett tárgysorozatba vették.

Az a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvény és a nemzeti vagyonról szóló jogszabályok módosításával kapcsolatos módosítót a bizottság fideszes többsége szavazta meg – legalábbis ez derült ki Székely Sándor független országgyűlési képviselő, az ISZOMM pártigazgatójának tájékoztatójából, akinek arról számolt be, hogy személy szerint nemmel szavazott.

Fotó: Jászai Csaba / MTI

A lakástörvény tervezett módosításának a célja, hogy több tízezer magyar család, illetve bérlő saját tulajdonú lakáshoz jusson

közölte korábban a törvényjavaslatot benyújtó Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő.

Véleménye szerint hamis az az állítás, hogy ezzel megszűnik az önkormányzati lakáspolitika. A százezres önkormányzati lakásállományból ma is lakatlan mintegy 20 ezer lakás, ezekkel pedig tovább gazdálkodhatnak az önkormányzatok, illetve új ingatlanokat is bevonhatnak – tette hozzá.

A törvényjavaslat – elfogadása esetén – most minden olyan bérlőnek megnyitja ezt a lehetőséget, akinek 2020. december 31-én fennállt a bérlői jogviszonya. Fontos elem, hogy azok az alacsony jövedelmű bérlők, akik még a kedvezményes árat sem tudják kifizetni, 25 éves kamatmentes részletfizetési lehetőséget kapnak

– tette hozzá.

Az ingatlanok forgalmi értékét az önkormányzatoknak kell közölniük a vételi joggal rendelkezővel hat hónapon belül, ha ezt elmulasztják, akkor az állam fogja megállapítani. A vételárat a forgalmi érték 30 százalékában állapítja meg a törvényjavaslat, ha a bérleti jogviszony időtartama 2021. január 1-jén nem éri el az egy évet. Minden bérleti jogviszonyban töltött év után további 1 százalékkal csökken az ár, amely nem lehet kevesebb az érték 15 százalékánál. Ha a vételárat egy összegben fizetik ki, a mértéke a megállapított összeg 70 százaléka.

Korábban a VG.hu is megírta, hogy több kormánypárti városvezető is bírálta Böröcz László kezdeményezését. A képviselő az Indexnek azt mondta, hogy tömeges megkeresések nyomán, és egyeztetéseket követően nyújtotta be a javaslatát a parlamentnek.

önkormányzati lakások
Kapcsolódó cikkek