Közélet

Újabb bírósági ügy előtt az Apple

Ítélet mondhatja ki, hogy jogos-e az App Store 30 százalékos jutalékrendszere.

Egy tavalyi per után hétfőn találkozik újra a bíróságon az Apple és a népszerű Fortnite játékot kiadó Epic Games – írta meg az International Business Times.

A játékfejlesztő tavaly ősszel indított harcot a cég applikációs webáruházának üzletpolitikája miatt, hiszen korábban az App Store minden, a felületen történt vásárlás után 30 százalékos jutalékot emelt le a fejlesztőktől. Míg a nagyhalak – az Amazon vagy a Netflix – saját vásárlási felülettel vagy alacsonyabbra alkudott díjrátával egyenlő tárgyalópartnerek tudtak lenni az Apple-nél, addig a startupok és a kisebb fejlesztők a magas ráta elfogadására kényszerültek,

ha az iPhone-felhasználók számára is el akarták juttatni a terméküket.

Fotó: DENIS CHARLET / AFP

Az Epic fellépése a gyakorlat ellen végül bírósági ügyet, kártérítési követelést és az App Store-ból történő kizárást eredményezett. A cég beperelte az Apple-t, mert szerintük a cég akadályozza, hogy a szoftverfejlesztők közvetlen kapcsolatot teremtsenek a közönséggel, ami meghozta a hatását:

az Apple 15 százalékra csökkentette jutalékát a kis cégek, az éves szinten egymillió dolláros forgalmat nem megugró fejlesztők számára.

Ennek ellenére az iPhone-gyártó sem hagyta annyiban a játékfejlesztő támadását, és ellenkeresetet nyújtott be, a Fortine birtokosától kártérítést követelve a cég szerződésszegésére hivatkozva.

Huszonhétmilliárd dollár bírságot fizethet az Apple

Az Európai Bizottság a Spotify oldalára állt, súlyos bírságra számíthat az Apple.

 

Spotify techcég Apple Epic Games Fortnite App Store
Kapcsolódó cikkek