Közélet

Választásokat tartanak csütörtökön Nagy-Britanniában

Akár Skócia függetlensége is múlhat a 2020-ról idénre halasztott választás eredményein.

Skóciában és Walesben parlamenti, Angliában tanácsi és polgármester-választásokat tartanak csütörtökön. Londonban újjáválasztják a városháza képviselő-testületét és szintén tartanak polgármester-választást.

A választási szupercsütörtöknek nevezett választássorozat jelentős részét tavaly ilyenkor kellett volna megrendezni,

de a brit kormány 2020 márciusában a koronavírus-járvány elhatalmasodása miatt egy évvel elhalasztotta azokat.

A legnagyobb érdeklődés nem meglepő módon a londoni polgármester- és a skóciai parlamenti választást kíséri.

A fővárosban az ellenzéki Munkáspártot képviselő regnáló polgármester, Sadiq Khan második mandátumáért verseng. Legfőbb vetélytársa a kormányzó Konzervatív Párt jelöltje, Shaun Bailey.

Sadiq Khan
Fotó: Justin Tallis / AFP

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov London esti napilapja, az Evening Standard megbízásából elvégzett, szerdán közöltt felmérésében 12 százalékpontos támogatottsági előnyt mért a jelenlegi városvezető Sadiq Khannak.

A YouGov által megkérdezett londoni választók 43 százaléka Khanra, 31 százaléka Bailey-re kíván voksolni.

A skóciai parlamenti szavazás legnagyobb tétje az, hogy a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) milyen eredményt ér el, hiszen ha a párt jelentős parlamenti többséggel alakíthatna ismét kormányt, az nagy valószínűséggel komoly lendületet adna az újabb függetlenségi népszavazás előkészítésének.

A függetlenné válásról 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de a résztvevők 55 százaléka akkor még arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától.

Boris Johnson brit miniszterelnök az utóbbi időben többször is kijelentette, nem hajlandó hozzájárulni egy újabb skóciai népszavazáshoz, mivel véleménye szerint a 2014-es referendum egy nemzedéknyi időre eldöntötte a kérdést.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője azonban folyamatosan hangoztatja, a brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazás után teljesen új helyzet állt elő.

Azon a referendumon ugyanis országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a további brit EU-tagsága voksolt, azaz a brexit a skótok akaratával ellentétes volt.

A skót miniszterelnök azt is több nyilatkozatában kijelentette, hogy meggyőződése szerint Skócia független országként viszonylag rövid idő alatt visszakerülhetne az EU-ba.

Nicola Sturgeon
Fotó: Andy Buchanan / POOL / AFP

Az SNP álláspontja szerint a párt újabb választási győzelme esetén – amit a közvélemény-kutatások egyöntetűen valószínűsítenek – a brit kormánynak nem lenne morális és demokratikus jogalapja arra, hogy megtagadja az újbóli függetlenségi népszavazás engedélyezését.

Nicola Sturgeon a kampányzáró televíziós vitaműsorban kijelentette: engedély nélküli „vadreferendum” megtartására nem hajlandó, mivel annak eredményét nem lehetne elfogadtatni hivatalos végeredményként.

Walesben is újjáválasztják a skóciainál jóval szűkebb döntési jogkörökkel felruházott helyi parlamentet, Angliában pedig 143 tanács csaknem ötezer képviselői helyéért versengenek a jelöltek.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások miatt a szavazatszámlálás a szokásosnál minden bizonnyal jóval hosszabb ideig tart majd, és vasárnap előtt nem várható teljes eredménykörkép.

Anglia Sadiq Khan Wales Shaun Bailey London Nicola Sturgeon Boris Johnson választások Nagy-Britannia Skócia
Kapcsolódó cikkek