Közélet

Veszélyes lehet a maszkok levétele az Egyesült Államokban

Az amerikai járványügyi központ múlt heti állásfoglalását kritizálták a szakértők.

Zavart okoz és a fertőzés veszélyének növekedésével járhat az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) múlt heti állásfoglalása különböző járványügyi szakértők sajtótájékoztatója szerint – írja a CNBC.

A központ iránymutatása szerint,

akik mind a két oltást megkapták, azok maszk nélkül lehetnek nyílt- és zártérben is. A döntés hátterében az áll, hogy a CDC szerint az oltások nem csupán a fertőzés, de annak továbbadása ellen is jelentős védelmet nyújtanak.

Dr. Jeffrey Duchin, aki tanácsadóként segíti a szervezet munkáját mindezt nem vitatja, ugyanakkor hozzáteszi, hogy jó lett volna némi iránymutatás is, különös tekintettel arra, hogy az országban nem igazán bizonyítható az emberek oltási státusza.

Fotó: Shutterstock

Greg Abbott texasi kormányzó a járványügyi központ bejelentése után kiadott rendeletében bírság kivetésével fenyegette azokat az önkormányzatokat, melyek továbbra is fenntartanák a maszkviselési szabályokat. Duchin szerint így végeredményben a zsúfolt, beltéri helyeken – különösen, ahol a szellőztetés is rossz – a fertőzés veszélye nagyobb.

A sajtótájékoztatón szintén beszélő Dr. Jeanne Marrazzo szerint a lakosság mintegy 3 százaléka szenved valamilyen immunhiányosságban és az ő esetükben nem lehet tudni, mennyire hatékony az oltás, ezért kér mindenkit, hogy megfontoltan értelmezze a járványügyi központ útmutatását.

A szakember szerint

ha valaki mind a két oltását már megkapta, illetve nem beteg és olyan közösségbe jár, ahol alacsony a fertőzöttek és magas az oltottak aránya, akkor nem muszáj hordania a maszkot.

Bár az Egyesült Államokban az átoltottság közelíti az 50 százalékos arányt, globálisan ez még az 5 százalékot sem éri el, így érdemes odafigyelni, mi történik a világban és figyelni az új variánsokra is – fogalmazott Marrazzo.

Egyesült Államok Covid-járvány cdc maszk
Kapcsolódó cikkek