Közélet

További 150 millió Moderna oltóanyag érkezik az EU-ba

Az EU a Moderna gyógyszergyártó céggel kötött oltóanyag-vásárlási szerződése alapján további 150 millió dózis, koronavírus elleni vakcinát rendel meg az amerikai vállalattól

- jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület keddi sajtótájékoztatóján.

A bizottságnak a Modernával februárban megkötött második szerződése értelmében a brüsszeli testület 2021-ben és 2022-ben további 150-150 millió adag oltóanyagot vásárolhat a tagállamok nevében. Az új szerződés lehetőséget biztosít arra is, hogy az unió az oltást alacsonyabb és közepes jövedelmű országoknak adományozza, vagy átirányítsa más európai országokba.

Fotó: Shutterstock

Az összesen 300 millió adag vakcina első felét már kiszállították a tagállamokba, míg a hétfőn bejelentett további 150 millió adagot a jövő évben szállítják le.

A szóvivő bejelentette: a bizottság módosította a Modernával kötött második szerződését annak érdekében, hogy lehetővé tegyék az olyan oltóanyagok beszerzését, amelyek jobban védenek a különböző vírusváltozatok ellen, továbbá biztonságosabbak a gyermekek számára is.

A szóvivő azt is bejelentette, hogy a tagállamok támogatják a bizottság tervét az oltóanyagok ideiglenes exportkontrolljának szeptemberig tartó meghosszabbításáról. Az EU erről a napokban hozhat döntést, mivel a mechanizmus határideje június vége lenne.

Az exportkontroll, amely januárban lépett hatályba, megköveteli az unióval szerződést kötött vakcinagyártó vállalatoktól, hogy előre értesítsék a tagállami hatóságokat a legyártott vakcinák kivitelének szándékáról.

A mechanizmus lehetővé tette az EU-ban gyártott, több százmillió adag oltás szállítását a világ több tucat országába. Ezidáig egyszer fordult elő, hogy az EU blokkolta az AstraZeneca vállalat 250 ezer dózis vakcinájának szállítását Ausztráliába, miután a cég közölte, hogy nem tudja a szerződésekben rögzített oltóanyag-mennyiséget küldeni az uniós tagállamok számára.

 

Moderna Covid-vakcina oltóanyag-ellátás EU
Kapcsolódó cikkek