Közélet

A klímát védené, Kínával szembeszállna a G7

Pótolná az elmaradt kiadásokat a globális klímavédelemre a Hetek Csoportja (G7), és saját kezdeményezésekkel állna ellen a kínai befolyás növekedésének a világban – derült ki a gazdag demokráciák péntektől vasárnapig tartó csúcstalálkozójának zárónyilatkozat-tervezetéből, amelyet a Reuters idézett.

A Bloomberg szerint a dokumentumban

a csoport arra is ígéretet tesz, hogy a következő egy évben egymilliárd adag koronavírus elleni vakcinát juttat a világ oltóanyaghiánnyal küzdő országainak, és egyetért a G7-pénzügyminiszterek egy héttel ezelőtti javaslatával a legalább 15 százalékos globális minimum társasági bevezetésére.

Tüntetők a G7-es csúcs ellen
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

A találkozó résztvevői visszatértek ahhoz a korábbi ígéretükhöz – amelynek teljesítését eltérítette a pandémia -, hogy 2025-ig évi 100 milliárd dollárt költenek arra, hogy segítsenek a szegényebb országoknak csökkenteni karbongáz-kibocsátásukat.

Egyes környezetvédő csoportok – mint a Climate Action Network – elégedetlenségüket fejezték ki, amiért a csúcs nem fogalmazott meg ambiciózusabb és részletesebb klímavédelmi tervet – írta a Reuters.

A Bloomberg beszámolója szerint a várakozásokhoz képest féloldalas eredményt hoztak a záródokumentum Kínával szembehelyezkedő részei: említi ugyan a hongkongi és hszincsiangi emberjogi problémákat, de a kényszermunka alkalmazásának kritikája kimarad belőle. Egy korábbi tervezethez képest kimarad az a cél is, hogy 2030-ra az eladott autók fele már ne bocsásson ki gázokat. A G7 ugyanakkor felszítja Oroszországot, hogy csapjon le a zsarolóvírus-támadásokat végrehajtó kiberbűnözőkre – írta a hírügynökség.

 

klíma Kína G7
Kapcsolódó cikkek