Közélet

Borell: visszaszorítjuk az oroszok barátságtalan fellépését

Josep Borrell az Oroszországgal fennálló uniós kapcsolatok helyzetéről készített bizottsági jelentés szerdai, brüsszeli bemutatása során hangsúlyozta:

az EU-nak reálisnak kell lennie, és fel kell készülnie az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok további romlására.

Az külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint ennek érdekében az uniónak fejlesztenie kell kiberbiztonsági és védelmi képességeit, meg kell erősítenie a hibrid fenyegetésekre való reagálási képességét.

Célunk, hogy feltárjuk azokat a lehetőségeket, amelyek elősegíthetik a fokozatos, kiszámíthatóbb és stabilabb kapcsolat kialakítását

- tette hozzá az unió külügyi főképviselője, aki szerint az új, Oroszországgal kapcsolatos EU-stratégia közös és szisztematikus fellépést rögzít Moszkva fenyegetéseinek és káros cselekedeteinek megfékezésére olyan partnerekkel, mint a és a G7 országai.

Fotó: Hans Lucas / AFP

Az EU egyszerre fogja visszaszorítani és korlátozni Moszkva barátságtalan fellépéseit, de törekedni fog arra, hogy egy kiszámíthatóbb és stabilabb kapcsolatot alakítson ki

- mondta Borell, hozzáfűzve, hogy Oroszország gyakran kérdőjelezi meg és ássa alá a nemzetközi jogot, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európa Tanács legfontosabb elveit. Megpróbálja befolyásolni, beavatkozni és destabilizálni az EU-t és tagállamait, valamint partnereit. Oroszország egyre növekvő politikai elnyomást gyakorol az emberi jogokra és az alapvető szabadságokra is, hogy megőrizze jelenlegi politikai és gazdasági rendjét.

Fotó: Hans Lucas / AFP

Az unió továbbra is támogatja Ukrajna területi egységét és önállóságát, továbbá arra szólítja fel Oroszországot, hogy vállalja felelősségét a kelet-ukrajnai konfliktusban játszott szerepéért, és teljes mértékben hajtsa végre a minszki megállapodásokat.

Borrell reményét fejezte ki, hogy az EU nem kényszerül az Oroszországgal szemben hozott szankciók fokozására. Véleménye szerint ez a kapcsolatok romlásához vezetne. Az EU vonakodik attól, hogy a gazdasági korlátozó intézkedéseket fegyverként használja Moszkvával szemben, azok ugyanis hatással vannak az ország állampolgáraira is.

Josep Borell Európai Bizottság Oroszország
Kapcsolódó cikkek