Közélet

Bronzszobrot kapott George Floyd

Newmark városa egy 300 kilós George Floyd-bronzszobrot állított a városháza épülete elé.

New Jersey államban található Newmark városa egy 300 kilós George Floyd-bronzszobrot állított a városháza épülete elé – írja az Independent.

A Neokohn szemléje szerint

a város polgármestere azt mondta, azért kellett felállítani a szobrot, hogy az a rasszizmus elleni harcra bátorítsa a lakosokat. Newmark városában a lakosság több, mint háromnegyede afroamerikai vagy latinó.

George Floyd nem csak önmagát képviseli ebben a történelmi pillanatban

– jelentette ki Ras Baraka polgármester.

Remélem, mikor az emberek elsétálnak mellette és látják, arra fogja inspirálni őket, hogy aktívak legyenek a küzdelemben, ami itt történik Newmarkban, és New Jersey államban

– tette hozzá.

2020. május 25-én Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem tett eleget a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték.

Az egyik rendőr, Derek Chauvin ezt követően hosszú percekig a földön fekvő Floyd nyakán térdelt, és ezzel a férfi halálát okozta.

A nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt.

Az esetről készült videofelvétel képei később az egész világot bejárták, tiltakozásokat, összecsapásokat váltva ki a rendőri brutalitás miatt.

 

Címlapkép: JIM WATSON / AFP

Egyesült Államok George Floyd szoboravatás
Kapcsolódó cikkek