Lassan egy éve, hogy megnyitott a szekszárdi Kék Madár Alapítvány által megálmodott BeSweet Csokoládémanufaktúra, ahol megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő munkavállalók készítenek prémium csokoládékat. Az indulás óta nagyot fordult a világ az ott dolgozókkal: amellett, hogy számos új készséggel lettek gazdagabbak, ma már ők is elhiszik magukról, hogy többre képesek.

Fotó: Be Sweet/ Kék Madár Alapítvány

Vannak olyan embertársaink, akiknek nemcsak koronavírus idején, hanem egész életükben korlátozott lehetőségük volt arra, hogy azt csinálják, amiben igazán jók. Értük nyitotta meg kapuit tavaly júliusban a szekszárdi BeSweet Csokoládémanufaktúra, amely 18 megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élő embernek adott lehetőséget egy teljesebb életre. Ami sokaknak „csak egy munka”, az a BeSweet munkavállalóinak egy valóra vált álom: az üzemben átélt sikerélmények hatására ma már mindannyian tudják, hogy jóval többre képesek, mint amit korábban gondoltak magukról.

A BeSweet Csokoládémanufaktúra egy kihívásokkal teli időszakban indult útjára, mégis rövid idő alatt előkelő helyet szerzett magának a gasztroturizmus hazai térképén:

a koronavírus hatására sokan választották utazási célpontjuknak Szekszárdot és keresték fel a látogatóközpontot a tavalyi évben.

Az üzem munkatársainak minden okuk megvan az ünneplésre, hiszen hosszú idő után először újra együtt lehetnek. A koronavírus ugyanis nemcsak a BeSweet népszerű workshopjait és rendezvényeit lehetetlenítette el, hanem a mindennapi működés elé is komoly akadályokat gördített: az üzem egy időre bezárt, majd csak időszakosan működött korlátozott létszámmal, amit különösen nehezen viseltek a dolgozók, hiszen átmenetileg megszűnt számukra a megszokott társaság és munka. 

Fotó: BeSweet / Kék Madár Alapítvány

Bár számos megpróbáltatással néztünk szembe működésünk első évében, mégis sok-sok szép emléket őrzünk az elmúlt 12 hónapról. Indulásunk óta összesen 30 terméket dobtunk piacra és elindítottuk webshopunkat is, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend. De a legfontosabb eredmény, amit elértünk az mégis az, hogy dolgozóink önbizalmat merítettek sikerélményeikből és közösen képesek voltunk átvészelni ezt a rendhagyó helyzetet, ami még jobban összekovácsolta a már így is szuper kis csapatunkat. Munkavállalóink példaértékű türelemről és optimizmusról tettek tanúságot a várakozási idő alatt, ami miatt nagyon büszkék vagyunk rájuk”

– nyilatkozta Mészáros Andrea, a BeSweet Csokoládémanufaktúra ügyvezetője.

Annyi bizonyos, hogy új termékekből, rendezvényekből és lelkesedésből a továbbiakban sem lesz hiány:

a BeSweet Csokoládémanufaktúrát működtető Kék Madár Alapítvány azt a célt tűzte ki maga elé, hogy még élményközpontúbbá teszi a látogatóközpontot a jövőben, de a tervek között szerepel még a viszonteladói bázis kiszélesítése is.