2021. július 1-jétől lép életbe az egyszer használatos műanyagokat kivezető rendelet. A műanyagtilalom rengeteg vendéglátóhelyet érint, és arra ösztönzi az éttermek üzemeltetőit, hogy inkább környezetbarát, többször használatos termékeket részesítsenek előnyben. 

 

Ki kell vonni a forgalomból az: 
• egyszer használatos evőeszközöket és tányérokat
• műanyag szívószálakat
• fülpiszkálókat
• léggömbök pálcikáit
• és az oxidatív úton lebomló műanyag termékeket.

Fotó: Shutterstock


 

A magyar jogszabály, túlteljesítve az uniós előírást, kiterjed továbbá a műanyag zacskók használatának korlátozására is.
 

Jön az uniós zöld útlevél 

 

Július 1-jétől vezetik be az európai uniós zöld útlevelet Magyarországon. Az okmány papíralapon a kormányablakokban lesz igényelhető, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül. A kártya három okból állítható majd ki: a betegségen való átesettség, negatív PCR-teszt és védőoltás megléte esetén.

 

A posta a lapokat nem viszi házhoz

 

Július 1-től a Magyar Posta nem kézbesíti a napilapokat házhoz, mostantól a lapok kiadója nyújtja ezt a szolgáltatást.

 

Áfát kell fizetni a 22 eurónál olcsóbb áruk után
 

Valamint szintén július 1-től megszűnik az Európai Unión kívülről érkező, 22 euró alatti értékű áruk áfamentessége. Az uniós jogszabályi változás értelmében az határain kívülről érkező minden termék után általános forgalmi adót kell fizetni, melyet vám elé állítás előz meg. A Magyar Posta többlépcsős fejlesztéssel mintegy 2,7 milliárd forintot fordít az új folyamatok kialakítására, informatikai fejlesztésre, a kapacitások bővítésére, és 200 fővel bővíti a létszámot a többletfeladatok miatt. 

 

Nyugdíjszabályok is változnak

 

Július 1-től változások lesznek a nyugdíjjal kapcsolatban is. Eszerint a végleges határozat közlésétől számított 15 napon belül vissza lehet vonni a nyugdíjigényt. Erre a rendelkezésre azért volt szükség, mert a nyugdíjbiztosítási eljárások egyfokozatúvá váltak, vagyis a nyugdíjbiztosítási határozat ellen nem lehet fellebbezni, így az a közléssel egyidejűleg, azonnal véglegessé válik. Különösen azok örülhetnek ennek az egyszerű igényvisszavonási lehetőségnek, akik a megállapított nyugdíjösszeg láttán azonnal módosítanák az igénylésüket. Jól jöhet ez a változás például azoknak a nőknek, akik igénylik a Nők40-et, de a meghatározott nyugdíjösszeg láttán csak később igényelnék a nyugdíjat.


Jár a kisvasút

 

Közel két évtizedes forgalomszünet után július 1-jétől ismét járnak a vonatok a balatonfenyvesi kisvasút Csisztafürdőre vivő, újjáépített vonalon.

 

Július elsején nyílik a METÁR-tender benyújtási szakasza


A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) április 30-án harmadik alkalommal hirdette meg a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó METÁR-tendert. Az indulók július elsejétől nyújthatják be a pályázati dokumentációkat. A pályázati dokumentációk 2021. július 1-től 2021. július 30-ig nyújthatók be elektronikus úton, a kiírási dokumentációban meghatározottak szerint. A tenderen a jogszabályban meghatározott gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhatnak. Pályázni megújuló energiaforrásból villamos energiát termelő új beruházással, vagy már meglévő, jelentős – az eredeti kezdeti beruházási érték 50 százalékát meghaladó költségű – felújításon vagy fejlesztésen átesett erőműegységgel lehet.