Közélet

Friss Hús: idén is díjazták a legjobb filmeket

Teltházas vetítések, izgalmas szakmai programok és baráti találkozók után szerdán a díjátadóval véget ért a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál.

A magyar versenyprogramot értékelő zsűri tagjai Olmo Omerzu szlovén-cseh filmrendező, Péterfy Bori énekes-színész és Reisz Gábor filmrendező voltak.

A nemzetközi programról Igor Prassel, az Animateka művészeti vezetője, Ugrin Julianna producer és Szilágyi Fanni filmrendező döntöttek.

A pénteken rendezett pitchfórum díjait is bejelentették: a tíz új rövidfilmterv közül Lengyel Balázs, Szimler Bálint filmrendezők, Libor Anita filmes újságíró és Liszka Tamás a Budapest Film vezetője választották ki a díjazottakat. Külön dicséretben részesítette a zsűri Tőkés Anna Az utolsó dobás című filmtervét.

Minden jó animáció mélyről jön és mélyre megy: mi most félúton megtekinthettük, hogy alakul ki vonal, szín, hang és képsor egy gyerekkori érzetből, és hogy miként jut át ez az érzés a filmen keresztül a lelkünkbe.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének a díját az ARIZONA MPS jóvoltából Chilton Flóra és Tóth Bálint filmterve, a Széllel szemben kapta.

Először társadalmilag fontos témájával és megközelítésével, azután erős történetével és valódi szereplőivel, végül pedig a kreatív prezentáció minőségével győzte meg a zsűrit, hogy a díj náluk lesz a legjobb helyen

- indokolta a zsűri a döntést.

Fotó: Friss Hús

A fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat, a Friss Hús Pitch 300 ezer forint értékű fődíját Horváth Réka filmterve, a Balagán nyerte. „A hibátlan prezentáció érzékletesen, átélhetően mutatta be a high concept filmtervet. Vígjátéki alaphelyzetéhez hűen a pitch is szórakoztató és minőségi volt egyszerre, amire nagyon nagy szüksége van most a magyar (kis)filmnek.”

A közönség is díjazott:

a Queer-szekcióban Andella Mirtill filmje, a Mint egy haiku győzött. A nemzetközi dokumentumfilmek között a Das Spiel nyert, a nemzetközi versenyprogramban a The Best Orchestra in the World című rövidfilm kapta a közönségdíjat.

A legjobb nemzetközi rövidfilm díját a The Criminals (rendező: Serhat Karaaslan) kapta: a Sundance-t is megjárt film egy fiatal pár tragikusan sikerülő szerelmi légyottjának történetét meséli el, kegyetlen tükröt állítva ezzel a török társadalomnak. Különdíjat kapott a kanadai-magyar koprodukcióban készült animációs film, a Hide, Daniel Gray filmje, és a görög Mila (rendező: Andreas Vakalios), amely mély, rejtett érzelmeket tár fel egy apa és lánya között.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díját a Studio Spájz felajánlásából a Mama büszkesége című film kapta a színészvezetésért, átgondolt, dramatizált képi történetmeséléséért. Különdíjat kapott a Jövetel (rendező: Szabó Mátyás) ritkán látott különleges humoráért és Kassai Csongor kiváló alakításáért, Az X-Kryptonit Projekt (rendező: Rudolf Olivér) a dokumentum és játékfilm izgalmas, játékos keveréséért és a főszereplő erős jelenlétéért valamint a Jelszó a *********-hoz (rendező: Szegedi Adél) az asszociatív narratíváért, egyszerű letisztult ábrázolásáért.

A legjobb színész díját Ujlaki Dénes és Váradi Gergely megosztva kapta a Csendes környék filmbeli alakításukért. A legjobb színésznő Bódi Zsófia lett a Kláramama uzsonnája című filmből.

A Budapest a fiatal tehetségekért díját – melyet a legjobbnak ítélt 30 éven aluli rendezőnek jár – Budapest Főváros ajánlotta fel, értéke 500 ezer forint. A díjat és a vele járó kisplasztikát Kemény Orsolya, a Főpolgármesteri Hivatal szakmai tanácsadója adta át a Valami történjen alkotójának, Botos Dánielnek.

A „Budapest a fiatal tehetségekért” programot az önkormányzat olyan fiatalok támogatásaként hívta életre, akik látásmódjukkal és kreatív, innovatív gondolkodásukkal irányt mutathatnak a jövő nemzedékének.

Az elismerésként átadott díj is ezt a friss és előremutató irányt hivatott megjeleníteni, mind az anyaghasználatban, mind pedig megjelenésben egy letisztult, önálló és független, mégis biztonságos közeget megformáló tárgyat láthatunk Abonyi Alma és Nyoszoli Kinga alkotásában.

Fotó: Friss Hús

A Legjobb Magyar Animációs Film a Reduction lett, Szakály Réka Anna filmje. A zsűri az indoklásban a szorongató világvége hangulatot, szavak nélküli, különleges egyedi képi világot emelte ki, a díj értéke 300 ezer forint.

A Legjobb Magyar Élőszereplős Rövidfilm Nagy Borbála filmje, a Pannónia dicsérete lett.

A zsűri indoklása szerint a film

szofisztikáltan, abszurd humorral mutatja be jelenünket, amiben élünk. Filmnyelve letisztult, de egyúttal teret ad a nagyszerű színészi alakításoknak.

A díj értéke 300 ezer forint.

A Friss Hús ugyan véget ért, de a kisfilmeket még meg lehet nézni: június 7-én hétfőn a fődíjas Pannónia dicséretét is meg lehet nézni a Városháza udvarán, kedden pedig az összes díjnyertes filmet vetítik ugyanott, ezekre a vetítésekre csak online lehet jegyet venni a TIXA oldalán. Június 11-től pedig a díjnyertes filmeket is tartalmazó bestof-válogatásblokkot, valamint a Queer Dreams-filmeket a Cinegón lehet majd megnézni 14 napon át. A Friss Hús plakátjaiból készült kiállítást a Városháza Parkban lehet megnézni.

díjátadó film Friss Hús
Kapcsolódó cikkek