Közélet

Gyorsított eljárásban áll bíróság elé a Macront felképelő férfi

Még kedden számolhatott be róla a VG, hogy a szélsőjobboldali nézeteiről ismert, és középkori harcművészetekért rajongó Damien Tarel képen vágta a francia elnököt, Emmanuel Macront egy kampánylátogatás során. Az elnökök védelméért felelős személyzet azonnal közbeavatkozott, és csütörtökön gyorsított eljárásban már bíróság elé is állítják a meggondolatlan fiatalembert – írja a The Guardian.

Ahogy arcon csapta a francia elnököt, az elkövető a francia királypártiak kiáltása (Montjoie Saint Denis!) után így folytatta: Le Macroniával!

Tarel a nyomozóknak elismerte, hogy szándékosan ütötte meg Macront, azonban nem gondolta át alaposan cselekedetét, „nem meditált rajta előre” mint fogalmazott. Továbbá elmondta azt is, hogy a közel áll a sárgamellényesek mozgalmához is, amely Macron elnöksége alatt rendezett demonstrációkat.

  • Azt azonban fenntartotta a támadó, hogy hirtelen felindulásból és átgondolatlanul fejezte ki ellenvéleményét a francia elnökkel szemben.
  • Macron úgy véleményezte az esetet, hogy egyedi incidens volt, azonban a gyűlölet és az erőszak fenyegetést jelentenek a demokráciára.
  • Macron azért érkezett a városba, hogy diákokkal és vendéglősökkel beszélgessen arról, milyen visszatérni a megszokott kerékvágásba a koronavírus-járvány után. A helyi média szerint az államfő üdvözölni akarta a tőle kordonnal elválasztott helyieket, ezért a tömeg felé vette az irányt. Kezet akart fogni egy khakizöld pólós, lófarkat viselő, sötét szakállú férfival, aki ekkor felképelte az elnököt.

     

    Címlapfotó: NBC News / Youtube

    Emmanuel Macron elnök politika gyorsított eljárás Franciaország bíróság pofon út kampány
    Kapcsolódó cikkek