Közélet

Hőségriadó: vizet osztanak a főváros több pontján

Életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. Müller Cecília szombaton éjféltől kedd éjfélig rendelte el a másodfokú intézkedést – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében.

  • A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt.
  • Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.
  • Veszélyjelzésük szerint szombaton már az ország nagy részén 25 Celsius-fok felett alakul a középhőmérséklet. A tartós hőség miatt három megye – Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén – kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az előrejelzés szerint szombaton hajnalban általában 13-21 fok várható. Napközben 31-35 fokig melegszik a levegő.

    Fotó: Shutterstock

    Az ország nagy részén az UV-B-sugárzás is nagyon erős lesz.

    A Főpolgármesteri Hivatal azt közölte: Budapesten idén nyáron is felállítják az extrém hőség ellen árnyékot nyújtó hűsítő szigeteket, ezen felül a tavaly felállított 22 ivókút mellett további 12-vel bővítik az ivókutak számát.

    A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. is részt vesz a hőség elleni védekezésben. A társaság locsolóautói a hőségriasztás időszakában folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban fogják locsolni a budapesti közúthálózatot.

    Ásványvizet biztosít utasainak a MÁV-Start a fővárosi pályaudvarokon és több vidéki vasútállomáson a hőségriasztás idején

    - írja a Mávinform szombaton. Budapesten a Keleti és a Déli pályaudvaron, Kelenföldön, Kőbánya-Kispesten, Rákospalota-Újpesten, vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, veszprémi, zalaegerszegi és celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a várakozók.

    Az ásványvizet naponta 10 és 17 óra között biztosítják, addig, amíg a hőségriasztás tart.

    A Volánbusz az autóbusz-állomásokon szintén ad az utasoknak ivóvizet – olvasható a közleményben.

    Eb és lezárások: ilyen lesz Budapest közlekedése szombaton

    Lezárásokra számíthatunk a fővárosban az Európa-bajnokság és a Lánchíd felújítása miatt. A BKK járatsűrítéssel segíti a közlekedést.

     

    hőségriadó Budapest víz NNK 2004Fúzió és akvizíció BKK főváros Müller Cecília MÁV Nemzeti Népegészségügyi Központ osztás
    Kapcsolódó cikkek