Közélet

Kerüli a sikerélmény Igor Matovicot

Az egykulcsos jövedelemadó bevezetése és a járulékok egységesítése, megtoldva a családi pótlék megemelésével alaposan kivéreztetné a szlovák költségvetést. Egyre inkább úgy tűnik, hogy Igor Matovic pénzügyminiszter az orosz vakcinaüzlettel is befürdik.

Az Igor Matovic vezette szlovák pénzügyminisztérium átfogó adó- és járulékreformot szeretne végrehajtani. Az eddig kiszivárgott hírek szerint egységesen 20 százalékos jövedelemadót, illetve nyereségadót fizettetnének a ma 21 százalékos kulccsal adózó cégekkel és 19 százalékot lerovó magánszemélyekkel. Az utóbbiak körében a havi háromezer euró feletti kereset most 25 százalékkal adózik. Az adókivetés alapja a szuperbruttósított bér lenne.

A munkavállalók így láthatják a munka reális költségeit

– vélekedett Ján Sebo, a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem közgazdásza. A jövőben a cégek és a munkavállalók a jelenlegi 36,4 százaléknál jóval kisebb, 25 százalékos havi járulékot fizetnének, az egyéni vállalkozók pedig a mostani 15 százalék helyett 20 százalékot – az összeg az egészségbiztosítóba, illetve a társadalombiztosítási feladatokat ellátó szociális biztosítóba folyna. A különböző kivételeknek is véget vetnének, az egy egy járulék elv lenne az uralkodó.

Értesülések szerint a kisebb járulékterhek miatt más területeken adót kellene emelni, felmerült például az áfa kulcsának 20-ról 25 százalékra srófolása – ezt azonban a pénzügyi tárca cáfolta.

A belengetett 200 eurós szintén súlyos érvágás lenne a költségvetésnek, és azt eredményezné, hogy az ismert formájában az adórendszer akár 2,5 milliárd eurós deficitet is termelhetne évente. A pénzügyminiszter már május elején azzal rukkolt elő, hogy két héten belül ismerteti a részleteket, de ezzel máig adós maradt.

Igor Matovic
Fotó: by PETER LAZAR / AFP

A Szputnyik-ügy sem hozott sikert Igor Matovicnak, emiatt volt kénytelen lemondani kormányfői posztjáról. Az Európai Gyógyszerügynökség által máig nem regisztrált oltóanyag használatát szorgalmazó Matovic elérte, hogy a Szputnyik V vakcinával június 7-től olthassanak Szlovákiában, de a remélt hatalmas érdeklődés elmaradt. A pénzügyminiszterré „lefokozott” Matovic ezt részben azzal magyarázta, hogy a 60 év felettiek nem igényelhették a Szputnyikot. A szlovákiai nyugdíjasszervezetek tiltakoztak is a korlátozás ellen, amelyet már feloldottak, de mégsem változott érdemben a helyzet. Szombaton országosan csupán hatezren várakoztak az orosz oltóanyagra, miközben Szlovákia március elején 200 ezer darabot importált belőle, sőt, a Moszkvával kötött szerződés értelmében Pozsony előzetesen kétmillió ampullára kötött szerződést. Ivan Korcok külügyminiszter közölte:

tekintettel az alacsony érdeklődésre, a fennmaradó 1,8 millióra az ország már nem tart igényt.

A cseh Deník.cz arra figyelmeztetett, hogy ha valóban ez marad a helyzet, akkor az orosz oltóanyag lesz messze a legdrágább, darabonként 160 euró­ba is kerülhet, mivel a szerződés értelmében az át nem vett készítményeket is ki kell fizetni. Ez az összeg tovább nőhet, ha a 200 ezer vakcinát sem használja el az ország – ráadásul sietni kell, mivel a szavatosságuk augusztus elején lejár. A Sme című szlovák napilap szerint döntően az 50 év felettiek, a külföldi utazásokat nem tervezők, a szocializmusban szerzett tapasztalataik alapján az orosz-szovjet oltóanyagokat megbízhatónak tartók választják a Szputnyik V-t, illetve a híradások szerint Kelet-Szlovákia polgárai. Az 5,4 milliós Szlovákiában eddig 1,86 millió ember lett beoltva a koronavírus elleni vakcina első adagjával, és 1,1 millióan mindkét adaggal.

Igor Matovic vakcina politika Szputnyik V Szlovákia
Kapcsolódó cikkek