Közélet

Milliókat fizetett egy megerőszakolt turistának az Airbnb

Az 7 millió dollár kártérítést fizetett egy ausztrál turistának, miután azt állította, hogy a cégen keresztül bérelt lakásban egy férfi késsel megtámadta és megerőszakolta – írja a Bloomberg.

Az eset még 2015 év végén történt New Yorkban: a nő barátaival érkezett szilveszterezni az Egyesült Államokba, és az Airbnb-n keresztül bérelt ki egy lakást. Elmondása szerint

éjfél után egy bárba hagyta a barátait, és egyedül ment haza. A lakásban azonban egy férfi várta, aki a fürdőszobából kilépve konyhakéssel támadta meg az áldozatát és az ágyra leszorítva megerőszakolta.

A portál beszámolója szerint a gyanúsított a támadás előtt egy másolt kulccsal tudott bejutni a nő bérelt lakásába. Valószínűleg azért, mert a lakás kulcsait nem kulcsszéfben tárolta a bérbeadó, hanem egy közeli üzletben kellett átvenniük az érkező turistáknak A támadás után az Airbnb a nőt átköltöztette egy szállodába, az áldozat édesanyja pedig Ausztráliából azonnal átrepült New Yorkba.

Fotó: Shutterstock

Az Airbnb szóvivője a New York Postnak azt mondta, hogy szexuális visszaélések esetén a cég partnerei teljesen bizalommal fordulhatnak hozzájuk, illetve hozzátette, hogy az esetet követően a vállalat célja az volt, hogy támogassa a támadás túlélőjét.

A Bloomberg cikkében azt is írta, hogy

az Airbnb-nek van egy biztonsági csapata arra feladatra, hogy a lakáskiadások körül kialakult bűncselekmények ne szivárogjanak ki a sajtónak. Évente tízmilliókat költenek a házigazdák és a bérlők kifizetéseire, hogy a negatív tapasztalataikról hallgassanak.

A csapat körülbelül 100 főből áll, tagjai között vannak olyanok, akik Dublinban, Montrealban, illetve Szingapúrban dolgoznak. A cikk szerint

a csoport több tagjának van katonai, illetve segélyszolgálatban szerzett tapasztalata is.

A csoport nyilatkozó tagjai elmondták, voltak olyan esetek, amikor a vendégek segítségre kellett sietniük, például amikor a bérlőknek el kellett bújniuk a szekrénybe, mert a házigazdák megtámadták őket. De számos gyilkossági, szexuális bűncselekmény helyszínére kellett már a biztonsági csoportnak kivonulnia. Az Airbnb emellett felső szintű válságügyi szakértőket is alkalmazott a csapat munkájához, köztük Nick Shapirót – aki Barack Obama volt nemzetbiztonsági tanácsadója és a Központi Hírszerző Ügynökség kabinetfőnök-helyettese is volt.

erőszak Airbnb bűnügy
Kapcsolódó cikkek