Közélet

Napokon belül feloldhatják a veszélyhelyzetet Tokióban

Japánban megszüntethetik a veszélyhelyzetet június 20-án, éppen egy hónappal az olimpiai játékok előtt. A héten várható az a bejelentés, amelyben a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetet megszüntethetik Tokióban, és hat másik japán régióban is – írja a The Guardian.

Kiderülhet, hányan lehetnek a lelátókon Tokióban

Minden jel szerint korlátozott számban engedélyezik a japánoknak, hogy a helyszínen tekintsék meg a tokiói olimpia eseményeit.

A felkelő nap országában március óta küzdenek a járványhullám enyhítésén, amelyet az újabb és fertőzőbb vírusvariánsok okoznak. Így a 126 millió fős országban a napi új fertőzöttek száma egy ponton elérte 7 ezer főt.

A járványadatok azóta jelentős mértékben javultak, így Szuga Josihide japán miniszterelnök vélhetően még vasárnapig feloldja a veszélyhelyzetet néhány egészségesebb régióban.

Fotó: The Yomiuri Shimbun

Bár felmerültek kérdések az egészségügyi szakértők és a társadalom oldaláról, hogy nem okoz majd egy erősödő járványhullámot a nemzetközi játékok megrendezése, a Szuga elkötelezett az Olimpia megtartásában.

A tavalyról idénre halasztott nyári olimpiát július 23. és augusztus 8. között rendezik meg. A koronavírus-járvány, és a lassú oltási kampány miatt azonban most is szigorú korlátozások vannak érvényben az országban, ami a japán gazdasági teljesítményen is nyomot hagyott.

GPS-el fogják figyelni a tokiói olimpián a sportolókat és újságírókat

A koronavírus-járvány miatt monitoring rendszer lesz érvényben, és szó sincs arról, hogy a résztvevők minden mozgását figyelnék.

 

járvány Tokió COVID-19 miniszterelnök veszélyhelyzet sport 2020 2021 koronavírus Szuga Josihide Japán olimpia
Kapcsolódó cikkek