Közélet

A diploma nem garancia a magasabb fizetésre

Egyre több olyan helyzettel kerülhetünk szembe, ahol többet ér két szakma, mint egy felsőfokú papír.

A járványidőszak is rávilágított, hogy előny, ha ott lapul a zsebünkben egy aduász szakma, ami vészhelyzetben segít a felszínen maradni.

– olvasható a TanfolyamOKJ.hu közleményében.

A karrierváltás nem feltétlenül függ az életkortól, és előbb-utóbb mindenkit elérhet a kiégés, vagy valamilyen oknál fogva váltásra kényszerülhet. A TanfolyamOKJ.hu megosztotta Ildikó, Viktória és Koppány történetét arról, hogy 40 felett is megéri váltani, vagy fiatalon több szakmát kitanulni.

Szabóból családsegítő

Viktória eredetileg ügyintézőnek tanult, de hamar rájött, hogy nem ez az ő útja.

„Tudtam, hogy van tehetségem a varráshoz, és egy időben sokan jártak hozzám ruhákat varratni, de miután megjelentek az olcsóbb kínai termékek, már nem volt kifizetődő a szabónak lenni.

Mivel a kisfiam Asperger-szindrómával született, rengeteget kellett neki segíteni a tanulásban, mellette pedig két óvodás gyermekkel is foglalkoztam, és hamar kiderült, hogy tehetségem van a gyerekekhez. Beiratkoztam egy 7 hónapos képzésre, amit a TanfolyamOKJ.hu oldalán találtam, így októberben hivatalosan is pedagógiai- és családsegítő munkatárs leszek. 44 éves vagyok, és mint mindenki más, én sem mertem eleinte új dologba belevágni, de a kíváncsiságom erősebb volt a félelemnél, és szerencsére a környezetem is támogatott”

Fotó: tanfolyamokj.hu

Két év alatt tíz szakma, 19 évesen

Ildikó és fia, Koppány története nem hétköznapi.

„Én gépírónak, majd statisztikusnak és könyvelőnek tanultam. Jól kerestem, saját irodám volt, nagy cégeknek könyveltem, de úgy éreztem, hogy valami hiányzik az életemből, és nem éreztem magam biztonságban, mert a privatizáció miatt sok cég megszűnt, és valami stabilra vágytam.

Itt kezdődött az ápoló karrierem, amit imádok csinálni. Az ismerősök eleinte furcsán néztek rám, hogy otthagyom a jól fizető könyvelői állást, de erkölcsileg sokkal többet ad ez számomra, és biztos vagyok benne, hogy mindig szükség lesz ápolókra, ahogyan ezt a mostani járványhelyzet is igazolta” – meséli Ildikó.

Koppány még csak most tölti a 19-et, de már elmehetne boltvezetőnek, gumiszerelőnek, személy- és vagyonőrnek, fogadósnak és szociális ápolónak is. 2 év alatt összesen 9 OKJ-s képzést végzett el szakmai gyakorlattal együtt, és júniusban várhatóan meglesz a 10.

„Nem szerettem volna továbbtanulni iskolarendszerű képzésben, ezért a családom beíratott egy OKJ-s tanfolyamra, és onnantól nem volt megállás” – meséli Koppány. Anyukája szerint kevesebb esély van arra, hogy szétforgácsolódik a figyelme, mivel a legtöbb képzés, amit a fia elvégzett, egymásra épül.

„Szülőként fontosnak tartom, hogy több szakmája is legyen a fiamnak, mert így jobb esélyekkel lép a munkaerőpiacra belföldön és külföldön egyaránt. Ráadásul bármikor visszamehet a felsőoktatásba, ha később meggondolja magát.

Ma már számtalan fizetős és ingyenesen elvégezhető szakma közül választhatunk, ráadásul a felnőttképzés változása miatt 2021-től új szakképzések és szakképesítések is elérhetőek” – árulja el Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu munkatársa.

tanfolyam pályaváltás tanulás OKJ
Kapcsolódó cikkek