Közélet

Totális lezárás Malajziában

Délkelet-Ázsia hiába úszta meg olcsón a koronavírust tavaly, idén újult erővel támad a járvány.

Teljes, országos zárást hirdetett kedden Malajzia a járvány újabb hullámának megállítása céljából – írja a Yahoo News. A 32 milliós országban 2800-an vesztették életüket a járvány következtében, ám a halálozások több mint 40 százaléka májusban következett be.

Az országban eddig 570 ezren kapták el a vírust és a múlt héten sorozatban dőltek meg a napi fertőzési rekordok. A mostani lezárások eredményeként csak a szupermarketek és a gyógyszergyárak maradhatnak nyitva, csak szükséges célok miatt lehet kimenni és az iskolák nagy része bezár.

A járvány terjedését a muszlim többségű országban súlyosbították a ramadán kapcsán, sokszor szabályellenesen megtartott gyülekezések is. Az ország lakosságának eddig mindössze 6 százaléka kapott legalább egy oltást.

Fotó: Walkerssk / Pixabay

A térségben Vietnám, mely hosszú időn keresztül sikeresen védekezett a járvány ellen korlátozta a beutazásokat és távolságtartási szabályokat vezetett be Ho Si Minh-városban, melynek mind a 9 millió lakosát tesztelni tervezik.

Az ország egészségügy minisztere a munkáltatókkal, többek között a Samsunggal és az LG-vel tárgyal arról, hogy azok oltassák be dolgozóikat.

Thaiföldön a járvány terjedését a túlzsúfolt börtönök fokozzák, az ország napi több mint 4 ezer új fertőzöttet jelent, Szingapúr májusban kénytelen volt fokozni a korlátozásokat.

A Fülöp-szigeteken márciusban Manilla környékén volt szükség lezárásokra, ám ezeket már lehetett enyhíteni miután az esetszám csökkent, míg a tavaly, a járvány kezdetén súlyosan érintett Indonéziában az esetek száma stabil.

Thaiföld Vietnám Délkelet-Ázsia koronavírus Malajzia Indonézia lezárás
Kapcsolódó cikkek