Közélet

Újabb műholdat próbál pályára állítani Irán

Irán sikertelenül próbált pályára állítani egy műholdat június közepén – állítják a Pentagonban, hozzátéve, hogy újabb kísérlet jeleit is látják az országban.

A Pentagon műholdfelvételeiből, amelyek az iráni fővárostól, Teherántól mintegy 300 kilométerre keletre fekvő Szemnan űrközpontról készültek, úgy tűnik, hogy Irán újabb műholdindítást tervez.

Fotó: IRANIAN DEFENCE MINISTRY / AFP

Az amerikai űrparancsnokságnak tudomása van egy iráni rakéta sikertelen indításáról, amely június 12-én kora reggel történt„

- számolt be Uriah Orland alezredes, a Pentagon szóvivője közleményében, megerősítve egyben a CNN amerikai hírtelevízió értesüléseit is.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az előző iráni rakétaindítás 2020 áprilisában történt, amikor Teherán pályára állította a Núr-1 mikroműholdat, amelyet az amerikai hadsereg továbbra is figyelemmel kísér. Az objektummal kapcsolatos folyamatos megfigyelések azt mutatják, hogy az űreszköz irányíthatatlan és nem működőképes.

A CNN szerint, amely a Middlebury-i Kaliforniai Egyetem szakértőire hivatkozik, az elmúlt napokban megnövekedett aktivitás az iráni Szemnan űrközpontban arra utal, hogy egy újabb indítási kísérlet van készülőben. A kaliforniai székhelyű Planet Labs magánvállalat által június 19-én és 20-án készült képeken üzemanyagtartályok, szállítójárművek és egy mobil platform látható az űrközpontban.

Fotó: Planet Labs, Inc. / AFP

Teherán cáfolta a június 12-i indítás meghiúsulását.

A kommunikációs minisztérium két műholdja, a Nahid és a Pársz az iráni űrügynökség irányítása alatt állnak

- idézte Mohammad Dzsavád Azari Dzsaromi iráni távközlési minisztert szerdán az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.

 

Pentagon Irán műhold Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek