Közélet

Veszélyesek lehetnek az akkumulátortöltők

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) termékbiztonsági laborvizsgálatán húszból tizenkettőt áramütés-veszélyesnek ítéltek meg a szakemberek. A súlyos kockázatot hordozó árucikkeket a vásárlóktól is visszahívják – közölte a tárca pénteken.

A mobiltelefonok, okos eszközök, notebookok használatához nélkülözhetetlen akkumulátortöltők folyamatos igénybevételnek vannak kitéve, vezetékük könnyen megsérülhet, ha meghibásodnak, pótlásukról gondoskodni kell.

Fotó: Pixabay (illusztráció)

Az univerzális tápegységeknél fokozott figyelmet kell fordítani a táphálózati és törpefeszültségű részek megfelelő elválasztására, távolságára. Áramütés veszélyével fenyegethet az is, ha a szigetelés villamos szilárdsága, folytonossága elégtelen.

A mintavételezett termékek 60 százaléka, húszból egy tucat töltő nem tett eleget a követelményeknek

- derült ki az ITM akkreditált műszaki laboratóriumának vizsgálataiból.

Az ellenőrzés a műszaki áruházban, szaküzletben kapható árucikkek közül is kiszűrt kockázatosat.

Érdemes tehát nagyon körültekintően válogatni, önmagában a vásárlás helyszíne sem garantálja, hogy a töltő biztonságosan használható. Lehetőség szerint ismert, neves gyártótól származó, akár a töltendő eszközzel azonos márkájú terméket válasszunk

- figyelmeztet az ITM.

A hatóság haladéktalanul elrendelte a nem biztonságos termékek kivonását a forgalomból, a súlyos kockázatú árucikkeket a kereskedőknek vissza kell hívniuk a vásárlóktól. A veszélyes termékek uniós riasztási rendszerébe tavaly a harmadik legtöbb, 10 százaléknyi bejelentés elektromos eszközök és kiegészítőik kapcsán érkezett be.

Az ellenőrzés eredményeit összegző táblázat a Fogyasztóvédelmi Portálon érhető el.

termékbiztonság Innovációs és Technológiai Minisztérium Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkumulátortöltő
Kapcsolódó cikkek