Közélet

Amerikai rendőr oktatja a magyarokat a sokkoló használatára

Ősztől már a magyar rendőrök is használhatnak Taser sokkolót, amelyek használatára egy amerikai seriffhelyettes oktatja majd a hazai rendvédelmiseket.

Harminc darab Taser X2 típusú, modern elektromos sokkolót kapott a rendőrség – értesült a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy a sokkolókat nem a speciális egységek használják, az nem terroristák és fegyveres bűnözők elfogására való, hanem speciális helyzetek kezelésére: agresszív támadás elhárítására vagy szökésben lévő bűnöző megállítására. 

Fotó: SOEREN STACHE / dpa Picture-Alliance via AFP

Az Országos Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta a lapot, hogy az eszközök a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központhoz kerültek, hogy a hivatásos állományt kiképző instruktorok sajátítsák el először azok használatát. A közterületi szolgálatot ellátó járőrök és a nyomozók előreláthatólag az utolsó negyedévben kapják meg a sokkolókat. A most rendszerbe állítandó eszközt a rendőrség mellett a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei is megkapják majd – tették hozzá.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak Taser-kiképzésébe egy amerikai rendőrt is bevontak, Kelemen János seriffhelyettest. 

A magyar származású, 16 éves rendőrségi múlttal rendelkező rendőrtiszt jelenleg az USA egyik speciális rendőri egységénél dolgozik kiképzőként, egykori mentőtisztként elsősegélynyújtásban is jártas. A Taser használatánál utóbbi nagy jelentőséggel bír, hiszen az áramütést elszenvedő célszemély egészségéért, testi épségéért a sokkolót használó rendőrök felelnek.

Az amerikai Taser X2 kétlövetű elektródkilövő, amellyel ötméteres távolságon belül két lövést is le lehet adni: hibázás esetén akár egy második lövést vagy két találattal két célpont sokkolását is lehetővé teszi. A gyártó az eszközt lézeres célpontkijelölővel is ellátta , ami garantálja a pontos használatot, valamint a vétlen személyek biztonságát.

A Taser kis áramerősségű, nagyfeszültségű elektromos kisüléssel stimulálja az érző- és mozgatóidegeket. A bőrben található érzőidegek felveszik az elektromos impulzusokat, a sokkolt ember lebénul. Az amerikai modell szerint az eszköz csak akkor alkalmazható, ha a sokkolót használó rendőr mellett van olyan járőrtárs, aki biztosítja az intézkedést, és a sikertelen sokkolás után éles lőfegyvert használhat. Az amerikai kiképző kiemelte, a magyar rendőröknek azt is meg kell tanulniuk, hogyan távolíthatják el szakszerűen és biztonságosan az eszközt a sokkolóval meglőtt személyből. 

Nemzeti Közszolgálati Egyetem elektromos sokkoló Országos Rendőr-főkapitányság Taser
Kapcsolódó cikkek