A magyar munkavállalók a magyarországi székhelyű munkaadójukkal szemben  hivatkozhatnak a magyar bíróságok előtt az azon tagállamban alkalmazandó minimálbérre vonatkozó előírások megsértésére, amelyben kiküldetésben dolgoznak – olvasható az Biróságának közleményében.  

Magyar tehergépjárművezetők kiküldetés keretében Franciaországban végeztek árufuvarozási  tevékenységet, amelynek során egy magyar közjegyző által hitelesített nyilatkozatot, valamint a francia munkaügyi miniszter által hitelesített 

kiküldetési igazolást tartottak maguknál arról, hogy az óránkénti munkabérük összege 10,40 euró, amely a fuvarozási ágazatra vonatkozó francia  minimálbérnek felel meg.

E dokumentumokat a francia hatóságok rendszeresen ellenőrzik és  elfogadják annak igazolásaként, hogy a szóban forgó ágazatra vonatkozó minimálbért  meghatározó francia szabályok betartásra kerülnek. 

Az érintett tehergépjárművezetők pert indítottak a munkaadójukkal szemben azt állítva, hogy 

a munkabérük a franciaországi  munkavégzésük idején az említett dokumentumokban foglaltak ellenére nem éri el a francia  ágazati minimálbért, és különösen 2018-ban a Franciaországban teljesített munka  vonatkozásában is a munkaszerződésük szerinti, 3,24 euró összegű alapbért kapták meg.

A bíróság emlékeztet arra, hogy a munkavállalók  szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetéséről szóló irányelv alapján a  tagállamok gondoskodnak arról, hogy a valamely tagállamban letelepedett vállalkozások a  határon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében biztosítsák a más tagállam területén  kiküldetésben lévő munkavállalóknak azokat a munka- és foglalkoztatási feltételeket, amelyek  ez utóbbi tagállam területén alkalmazandóak, ideértve a minimális bérszintet is. 

Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Emellett a bíróság hangsúlyozza, hogy az irányelv alapján a tagállamoknak biztosítaniuk kell,  hogy megfelelő eljárások álljanak a kiküldött munkavállalók rendelkezésére az e jogszabály szerinti kötelezettségek érvényesítésére. Következésképpen az említett munkavállalók  számára lehetséges kell, hogy legyen az, hogy bírósági úton érvényesítsék az irányelv szerinti,  olyan munka- és foglalkoztatási feltételek tiszteletben tartását, mint a minimális bérszintre  vonatkozó feltétel. 

Márpedig e tekintetben az irányelv lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy a  munkaviszonyra alkalmazandó jogtól függetlenül a joghatóságról szóló meglévő nemzetközi  egyezmények szerint joghatósággal rendelkező bíróságok tagállamában indítsanak keresetet a  szóban forgó munka- és foglalkoztatási feltételekhez való jog érvényesítése érdekében. Ezzel összefüggésben a bíróság megállapítja, hogy a polgári és kereskedelmi ügyekben a  joghatóságról szóló rendelet értelmében, amelyre az irányelv „a joghatóságról  szóló meglévő nemzetközi egyezmények” fordulattal közvetetten hivatkozik, a valamely  tagállam területén letelepedett munkaadó annak a tagállamnak a bíróságai előtt perelhető, amelyben lakóhellyel vagy székhellyel rendelkezik.

Következésképpen a bíróság kimondja, hogy a Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak kell megvizsgálnia, hogy az érintett gépjárművezetők munkaadója Magyarország joga szerint e  tagállamban rendelkezik-e székhellyel vagy lakóhellyel. Amennyiben ez a helyzet, úgy e  munkavállalók a francia minimálbérre vonatkozó franciaországi előírások megsértésére  hivatkozva perelhetik Magyarországon a munkaadójukat. 

A bíróság kimondja, hogy a kérdéses napidíj a részét képező,  kiküldetéshez tartozó juttatásnak minősül, kivéve, ha azt a kiküldetés kapcsán ténylegesen  felmerült költségek, mint például utazás, lakás és ellátás megtérítésére fizetik ki, vagy ha az  olyan pótléknak felel meg, amely módosítja a munkavállaló által végzett munka és az általa  kapott ellenszolgáltatás viszonyát.