Számos népszerű nyaralóhely köti vakcinához az utazás feltételét, mivel a turizmusból élő nemzetek számára is saját állampolgáraik egészsége a legfontosabb — írja a CNBC.

Fotó: Shutterstock

Amikor Anguilla, a Kis-Antillákhoz tartozó karib-tengeri szigetcsoport, újranyitotta határait novemberben, a szigetre való belépés feltétele egy negatív teszteredmény volt. Áprilisban azonban megugrott a fertőzöttek száma száma, így Anguilla ismét lezárta a határait egy hónapra. A sziget azóta megváltoztatta a belépés feltételeit. 

Július 1-től csak azok utazhatnak Anguilla szigetére, akik az érkezésüket megelőzően, oltásuk mindkét adagját legalább három héttel korábban megkapták.

A beoltottak nem karanténkötelesek, nem kell tesztet végeztetniük és belépési díjat sem kell fizetniük. Az év első felében ugyanis még a beoltott nyaralók beutazása is belépési díjhoz volt kötve, akik 300 dollár ellenében léphettek a szigetre, míg az oltatlanok 600 dollárért. 

Anguilla nem az egyetlen karib-térségi ország, amely nem szívesen fogadja az oltási papír nélkül utazókat. St Kitts és Nevis szigete is hasonló intézkedéseket vezetett be múlt hónapban. 

Május 29-től St Kitts ráadásul csak azokat fogadja, akik nyugati vakcinát kaptak.

Az új szabály egyike volt számos azon intézkedésnek, melyet Timothy Harris miniszterelnök jelentett be, miután múlt hónapban 16 pozitív esetet regisztráltak a szigeten.

Más szigetek csak azokat a beoltatlanokat fogadják, akik nem kizárólag turisztikai célból szeretnének az országba belépni. Francia Polinézia szigetei, Tahiti és Bora Bora május 1. óta várja ismét a nyaralókat, azonban kizárólag az amerikai állampolgársággal rendelkezőket fogadják. A szabályt az oltatlanokra is kiterjesztették, ők azonban karanténkötelesek.

A francia fennhatóság alá tartozó Saint-Barthélemy június 9-én nyitotta meg a sziget határait a vakcinával rendelkező amerikai turisták előtt.

Nincsenek könnyű helyzetben a turizmusból élő országok, hiszen amellett, hogy turizmusukat és gazdaságukat működtetni tudják, az állampolgáraik egészségét is előtérbe kell helyezniük

— mondta Tim Hentschel, a HotelPlanner szállásfoglaló cég társalapítója.

Fotó: Shutterstock

Spanyolországban már jóval lazábbak a szabályok, mint Közép-Amerikában. A dél-európai ország június 7-től várja az Európából, valamint az alacsony fertőzöttségi rátával rendelkező országból érkező nyaralókat. Mindenki más oltási igazolással léphet csak be.

Más a helyzet Ázsiában, ahol jóval lassabban halad az oltás üteme. Amint előrelépés történne és az esetszámok csökkennének, újabb járványgócok alakulnak ki, ahogy Szingapúrban is történt. 

Ázsia esetén jóval több időre lesz szükség — akár egy évre is — mire a turizmus visszaáll a pandémia előtti szintre. 

Bár logikusnak tűnik, hogy oltás nélkül ne induljon senki nyaralni, mégsem biztos, hogy ez az elv mindenhol működni fog. 

Érdekes módon, Mexikó az egész járvány idején nem zárta le a határait az amerikai turisták előtt

 —  mondta Hentschel. 

A lazább szabályok indokoltak voltak Mexikó esetében, figyelembe véve a napi szintű  határ menti szállítási és kereskedelmi forgalmat, és az Egyesült Államokból érkező, turizmusból származó bevételt.

Málta július 14-től csak azokat a turistákat engedi be, akik teljesen immunizáltak a koronavírussal szemben — jelentette be Chris Fearne egészségügyi miniszter pénteken. 

Mi leszünk az első uniós állam, amely így tesz, de meg kell védenünk a társadalmunkat

 — közölte Fearne sajtótájékoztatóján. 

Az egészségügyi tárcavezető annak nyomán nyilatkozott, hogy hétfő óta megkétszereződött az azonosított új fertőzöttek száma a szigetország területén. Eddig a turisták beutazhattak, amennyiben teljesen beoltották őket, vagy negatív PCR-tesztet tudtak felmutatni. A kivételt brit turisták képezték, akik esetében a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa miatt megkövetelték a teljes beoltottságot. A negatív PCR-teszt mostantól nem elegendő. 

Fearne arról számolt be, az esetszám megugrása olyan turistákhoz köthető, akik nem voltak immunizálva, de negatív teszteredmény birtokában felszállhattak a repülőgépre. A legtöbben közülük fiatalok, akik angol tannyelvű iskolákban diákok. Hozzátette, hogy ezeket az oktatási intézményeket szerdától bezárják. 

A miniszter ugyanakkor kifejtette, hogy egyedül az és Nagy-Britannia által kiállított oltási igazolványokat fogadnak el. Kivételt fognak képezni ugyanakkor a teljesen beoltott szülőkkel utazó 12 évesnél fiatalabb gyerekek, ha vírustesztjük negatívnak bizonyul. A máltai felnőtt lakosság 79 százalékát immunizálták eddig, a kormányzat célkitűzése, hogy 85 százalékra emeljék ezt a szintet.
Júniusban voltak napok, amikor nem regisztráltak új fertőzöttet a szigetországban, de az esetszám hirtelen növekedésnek indult július elején. Pénteken 96 új fertőzöttet jelentettek. Az alig félmillió lakosú Máltán a járvány kitörése óta 30 851 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 420-an hunytak el a kórban.