Fél év után célszerűnek tartja beadatni a harmadik dózist a hatvan év fölötti átoltottaknak Kásler Miklós. Az Emmi minisztere erről még kedden beszélt az ATV műsorában. Kásler Miklós azt is mondta, hogy szerinte a szerdai kormányülés után már konkrétumokról lehet beszélni a kérdésben, és nagyon pontos döntés lesz, vakcinatípusokra lebontva.

Felmérések igazolják, hogy vannak olyan emberek, akiknél nem alakult ki mérhető immunválasz két vakcina beadását követően sem

 – mondta Rusvai Miklós az Indexnek.

Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

A víruskutatót annak apropóján kérdezte a portál, hogy az Emmi minisztere arról is beszélt, hogy fél év után célszerűnek tartja beadatni a harmadik dózist a hatvan év fölötti átoltottaknak.

Rusvai szerint azoknál, akinél nem alakult ki mérhető immunválasz,

 fontos lenne egy harmadik oltás lehetőségét felajánlani, de kiemelte, nemcsak ez a csoport az, akik körében szükséges az oltás.

A virológus szerint az újabb hullám azokat veszélyezteti, akik még nem oltatták be magukat, illetve akikben már halványul a korábban kialakult immunválasz.

Rusvai az Indexnek felvetette, a harmadik oltás kiválasztásakor előnyös lenne a vakcina keverése: nemcsak az inaktivált vakcina (Sinopharm) esetében, de ugyanígy a vektorvakcinák esetében is javasolt a vakcina típusának váltása.